CHŁODNIK BURACZKOWY WINIARY

   Chłodnik buraczkowy to kolejna z nowości firmy Winiary, którą otrzymałam do testowania. Jest to zupa instant znajdująca się w 48g torebce, która wystarcza do przygotowania 4 porcji posiłku.


Chłodnik buraczkowy






 W składzie tej sproszkowanej zupy nie znajdziemy konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników. Obecny jest  za to cukier, koncentrat soku z buraka 16.9%, sól, maltodekstryna, suszone warzywa 7,9% (czosnek, cebula), odtłuszczone mleko w proszku, zioła 2,5% (koper, szczypiorek), ekstrakt drożdży, pieprz czarny, kwas (kwas cytrynowy), olej słonecznikowy, aromaty.
   Skład nie jest najgorszy, jednak dużo tu cukru i soli, więc dla diabetyków czy osób dbających o linię nie będzie to produkt idealny.


Chłodnik buraczkowy Winiary

   Chłodnik buraczkowy Winiary możemy przygotować w wersji tradycyjnej tzn z jajkiem i ziołami lub urozmaicić różnymi dodatkami. Ja na pierwszy raz zdecydowałam się go zrobić tradycyjnie, do czego potrzebowałam następujące składniki: jogurt naturalny 500 ml, pół zielonego ogórka, 3 jajka, świeży szczypiorek.
 



Sposób przygotowania

Zawartość torebki zalewamy 300 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy 3 jajka na twardo, po czym obieramy je i kroimy w ćwiartki. Obieramy ogórek i kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek. Do ostudzonej zupy dodajemy jogurt naturalny, ogórek, szczypiorek i jajka, wszystko razem mieszamy. Przed podaniem chłodnik najlepiej jest wstawić na godzinkę do lodówki. Tradycyjnie podaję chłodnik z młodymi ziemniaczkami "okraszonymi" smażoną cebulką.



Inne formy podania chłodnika buraczkowego, jakie proponuje nam producent to:
- chłodnik buraczkowy z paluszami surimii. Do jego przyrządzenia potrzebujemy jogurt naturalny 500 ml, 3 jajka, ogórek zielony, 100g paluszków surimii, łyżka posiekanego koperku
- chłodnik buraczkowy z ogórkiem małosolnym i szynką. Niezbędne składniki to jogurt naturalny 500 ml, 3 jajka, ogórki małosolne, 100g szynki wędzonej, 3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Chłodnik buraczkowy w formie tradycyjnej przypadł mi do gustu. Ma lekko słodkawy i mocno buraczany smak. Dzięki zastosowanym dodatkom jest pożywny i sycący a zarazem lekki czyli idealny na upalne dni. Jako że nie jestem wielką wielbicielką barszczy i buraków, chłodnik buraczkowy raczej nie zostanie moim ulubionym daniem, ale dla odmiany w ciągu lata sięgne po niego raz lub dwa. Chłodnikowi za pomysł, smak i całokształt przyznaję ocenę 4/5.

Zobacz pomysł na chłodnik czosnkowo-koperkowy

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.