CIASTO TRUSKAWKOWE Z GALARETKĄ

   Sezon na truskawki w pełni,  więc chciałam podzielić się sprawdzonym przepisem na pyszne, orzeźwiające ciasto. Jest ono łatwe oraz szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielkich kulinarnych zdolności. Ciasto truskawkowe należy do moich ulubionych deserów w upalne  dni. Wypróbujcie przepis i zaskoczcie swoich najbliższych.

Ciasto truskawkowe



Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i opruszamy mąką. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ( na początku ubijania można dodać szczyptę soli co ułatwi ubijanie). Gdy białka są juz ubite stopniowo dodajemy cukier,  ciągle miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku wtedy nie opadnie.

Ubijanie białek

Gotowa masa na biszkopt

Składniki na poncz:
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- pół cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki mieszamy do rozpuszczenia i tak przygotowanym ponczem nasączamy przekrojony na dwa placki biszkopt.

Upieczony biszkopt

Nasączanie biszkoptu ponczem


Składniki na masę:
- kostka margaryny lub masła
- mały kubeczek śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 truskawki

Margarynę lub masło o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na gładką,  puszystą masę. Dodajemy truskawki i po łyżce śmietany cały czas miksując ( nie dodajemy zbyt dużo śmietany na raz ponieważ masa może się zwarzyć). Wsypujemy cukier i tak powstałą masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na dolnym placku i przykrywamy drugim plackiem,  wykładamy pozostałą masę na wierzch i układamy truskawki. Całość umieszczamy w obręczy tortownicy i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki.



   U mnie to ciasto znika z talerza w zawrotnym tempie. Uwielbiam je od dzieciństwa i zawsze z niecierpliwością oczekuję pierwszych truskawek aby móc je zrobić. Ciasto truskawkowe jest lekko kwaśne w smaku, dzięki czemu świetnie orzeźwia. Najlepiej smakuje mocno schłodzone i stanowi świetny deser w upalne dni.

   SMACZNEGO





Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.