DORSZ W SOSIE KARAIBSKIM ŁOWICZ
Jak już wspominałam we wcześniejszym poście TUTAJ, biorę udział w Kampanii Sosów Egzotycznych Łowicz. Dzisiaj bohaterem wpisu będzie Sos Karaibski, który okazał sie moim faworytem. Sos jest lekko pikantny i dominuje w nim nuta cytrusowa.
Skład sosu jest następujący: woda, przecier pomidorowy, cukier, koncentrat pomidorowy, mieszanki przyprawowe (proszek pomodorowy, papryka, kolendra, kmin, pieprz cayenne, imbir, cynamon), maltodekstryna, proszek cebulowy, proszek czosnkowy, sól, mięta, sok z cytryny w proszku, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, naturalne aromaty, wzmacniacz smaku-glutaminian monosodowy, glukoza, suszone warzywa (marchew, cebula, korzeń selera, czosnek, korzeń lubczyka, pietruszka, zioła, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt drożdzowy, ekstrakt czosnku, skrobia modyfikowana kukurydziana, cebula, olej rzepakowy, sól, kolendra susz, zagęszczony sok z cytryny
Jak widzimy skład jest dosyć skomplikowany, można by powiedzieć, że trochę przekombinowany i zdecydowanie mogli pominąc ten wzmacniacz smaku w postaci glutaminianu monosodowego.
Skład mieszanki do mięsa: przyprawy, warzywa i zioła suszone (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, imbir, czosnek, pomidor, cebula, pieprz, mięta, cynamon), sól, mąka ryżowa, koncentrat cytryny, aromat, ekstrakt papryki.
Skład mieszanki do mięsa wypada o wiele lepiej, ponieważ obecne są tu same zioła i przyprawy.
Sos Karaibski wykorzystałam do przygotowania dania z ryby i ryżu. Uważam, że w takim zestawieniu smakuje on najlepiej a dzięki nucie cytrusowej świetnie komponuje się z różnymi rybami. Raz przyrządziłam danie z dorszem a raz z mintajem i obydwa zestawy były jednakowo dobre.
Sposób przyrządzenia
Około 40 dag ryby pokroiłam w grubą kostkę i obsypałam przyprawą dołączoną do słoiczka, po czym odstawiłam na pół godziny do zamarynowania. Ugotowałam ryż a zamarynowaną rybę delikatnie obtoczyłam w mące i usmażyłam na rozgrzanej oliwie. Sos Karaibski podgrzałam w małym rądelku, doprowadzając go do wrzenia. Uwaga: sosu i ryby nie gotujemy razem!!! Danie smakuje najlepiej jeśli ryż polejemy sosem a na wierzch położymy chrupiącą, usmażoną rybę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest surówka z kiszonej kapusty.
Jak już wspomniałam wcześniej Sos Karaibski smakuje mi najbardziej z całej trójki sosów egzotycznych. Naprawdę polecam go wypróbować, bo danie z jego użyciem będzie nietuzinkowe, pożywne i zdrowe. Nie wymaga wiele czasu ani pracy. Na słoiczku widnieje informacja, że sos można użyć do kurczaka, jednak moim zdaniem najlepiej komponuje się on z rybą. W przyszłości na pewno będę sięgała po Sos Karaibski, bo według mnie jest on pyszny.
Moja ocena Sosu Karaibskiego: 5/5
Zobacz recenzję Sosu Arabskiego Łowicz
![]() |
Dorsz w sosie karaibskim |
Skład sosu jest następujący: woda, przecier pomidorowy, cukier, koncentrat pomidorowy, mieszanki przyprawowe (proszek pomodorowy, papryka, kolendra, kmin, pieprz cayenne, imbir, cynamon), maltodekstryna, proszek cebulowy, proszek czosnkowy, sól, mięta, sok z cytryny w proszku, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, naturalne aromaty, wzmacniacz smaku-glutaminian monosodowy, glukoza, suszone warzywa (marchew, cebula, korzeń selera, czosnek, korzeń lubczyka, pietruszka, zioła, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt drożdzowy, ekstrakt czosnku, skrobia modyfikowana kukurydziana, cebula, olej rzepakowy, sól, kolendra susz, zagęszczony sok z cytryny
![]() |
Dodaj napis |
Jak widzimy skład jest dosyć skomplikowany, można by powiedzieć, że trochę przekombinowany i zdecydowanie mogli pominąc ten wzmacniacz smaku w postaci glutaminianu monosodowego.
Skład mieszanki do mięsa: przyprawy, warzywa i zioła suszone (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, imbir, czosnek, pomidor, cebula, pieprz, mięta, cynamon), sól, mąka ryżowa, koncentrat cytryny, aromat, ekstrakt papryki.
Skład mieszanki do mięsa wypada o wiele lepiej, ponieważ obecne są tu same zioła i przyprawy.
Sos Karaibski wykorzystałam do przygotowania dania z ryby i ryżu. Uważam, że w takim zestawieniu smakuje on najlepiej a dzięki nucie cytrusowej świetnie komponuje się z różnymi rybami. Raz przyrządziłam danie z dorszem a raz z mintajem i obydwa zestawy były jednakowo dobre.
Sposób przyrządzenia
Około 40 dag ryby pokroiłam w grubą kostkę i obsypałam przyprawą dołączoną do słoiczka, po czym odstawiłam na pół godziny do zamarynowania. Ugotowałam ryż a zamarynowaną rybę delikatnie obtoczyłam w mące i usmażyłam na rozgrzanej oliwie. Sos Karaibski podgrzałam w małym rądelku, doprowadzając go do wrzenia. Uwaga: sosu i ryby nie gotujemy razem!!! Danie smakuje najlepiej jeśli ryż polejemy sosem a na wierzch położymy chrupiącą, usmażoną rybę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest surówka z kiszonej kapusty.
![]() |
Ryż z rybą w sosie karaibskim |
Moja ocena Sosu Karaibskiego: 5/5
Zobacz recenzję Sosu Arabskiego Łowicz