PROSSECO - OWOCOWE BĄBELKI IDEALNE NA WIOSENNO LETNIE WIECZORY. PROPOZYCJE DRINKÓW I PRZYSTAWEK
Prosseco to lekkie i owocowe wino musujące produkowane we Włoszech. Jest to klasyczny aperitf, niezwykle popularny w Wielkiej Brytani czy Irlandii. Serwuje się je tam bardzo często i przy każdej okazji. Kiedy pracowałam w Irlandzkim Spa, podawałyśmy prosecco klientom podczas zabiegów. Każda impreza, obiad w restauracji czy wyjście na miasto rozpoczynały się od degustacji tego trunku, co pokazuje skalę jego popularności. Moda na prosseco dociera także do Polski i według restauratorów, powoli podbija polskie puby i restauracje.
Prosseco jest niezwykle świeże i delikatne, dzięki czemu stanowi idealny napój na wiosenne oraz letnie wieczory. Sprawdzi się zarówno do celebrowania uroczystych chwil, jak i na nieformalne spotkanie w gronie najbliższych znajomych. Jest to wino niskoprocentowe, które zawiera około 10-12 % alkoholu. Można je pić samodzielnie lub wykorzystać do stworzenia pysznego koktajlu. Wyróżnia się dwa rodzaje prosseco: brut będące winem wytrawnym, oraz extra-dray, czyli wino półsłodkie.
Prosseco serwuje się do lekkich potraw i deserów. Idealnie pasuje do owoców morza, sushi, białych ryb, w tym także do najpopularniejszego w Polsce śledzia. Według Włochów najlepszym połączeniem jest prosseco podawane z szynką parmeńską i melonem, które stanowią klasyczną przystawkę ich kuchni. Potwierdzam, ten duet jest niesamowity! Nie ma nic lepszego niż wieczorny relaks z lampką Mionetto w towarzystwie słonej szynki parmeńskiej i słodko-gorzkiego mango. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia. Pamiętajcie tylko, że prosseco przed podaniem musi być dobrze schłodzone.
Przepis na przystawkę z szynką parmeńską i melonem:
- 1 dojrzały melon
- 12 plasterków szynki parmeńskiej długodojrzewającej
- kilkanaście listków rukoli
Sposób przygotowania:
Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze cząstki. Z każdej cząstki odkrawamy skórkę. Owijamy kawałki melona w szynkę parmeńską, podajemy w towarzystwie rukoli.
Najpopularniejsze koktajle wykonane z prosseco to Bellini oraz Aperol Spritz. Obydwa drinki są niezwykle lekkie i orzeźwiające, idealne na lato.
Bellini
- dojrzała brzoskwinia
- 1 butelka Mionetto Prosseco
Brzoskwinię dokładnie myjemy i wyjmujemy z niej pestkę. Owoc blendujemy do czasu otrzymania gładkiego musu. Do pojemnika wlewamy prosseco, dodajemy mus i wszystko dokładnie mieszamy. Koktajl podajemy w wysokiej szklance.
Aperol Spritz
- 60 ml Mionetto Prosseco
- 20 ml aperola
- kostki lodu
- 50 ml gazowanej schłodzonej wody mineralnej
- plaster pomarańczy
Prosseco, aperol i wodę mieszamy, dodajemy kostki lodu. Przelewamy drink do szklanki i dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: