FORSZMAK LUBELSKI - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA



Forszmak jest regionalnym daniem kuchni lubelskiej, które kojarzy mi się ze smakami mojego dzieciństwa. Potrawa ta, niegdyś bardzo popularna, dzisiaj wydaje się być nieco zapomniana. 

Forszmak to pożywna i łatwa do wykonania zupa gulaszowa, która smakuje naprawdę bardzo dobrze. Potrawa rozgrzewa i dodaje energii, dlatego świetnie wpisuje się w jesienno-zimowe menu obiadowe. Jeśli jej nie znacie, zachęcam do wypróbowania przepisu. 


forszmak lubelski jak zrobić




SKŁADNIKI

- 2 udka z kurczaka
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1 marchewka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 małe cebule
- 3 ogórki kiszone
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- majeranek
- łyżka koncentratu
- łyżka mąki


SPOSÓB WYKONANIA

1) Udka, skrzydełka, pokrojoną marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do wody i gotujemy bulion

2) Z bulionu wyjmujemy mięso oraz zbieramy nadmiar tłuszczu

3) Udka i skrzydełka zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie kroimy pieczarki w półplastry oraz cebulę w kostkę i dusimy je na maśle

4) Kroimy ogórki w drobna kostkę

5) Ze skrzydełek i udek odzielamy mięso od kości, mięso kroimy na drobne kawałki

6) Do bulionu wrzucamy mięso, pieczarki z cebulą oraz ogórki i gotujemy przez około 20 minut

7) Doprawiamy łyżką koncentratu, solą, pieprzem oraz majerankiem

8) Do miseczki odlewamy kilka łyżek zupy, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Tak powstały płyn wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia

SMACZNEGO


ZOSTAŃ OBSERWATOREM BLOGA NA:

  instagram  facebook  google https://www.pinterest.com/monikabasiak58/
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.