SCHAB POD PIERZYNKĄ

Przepis na "Schab pod Pierzynką" poznałam dzięki mojej koleżance, która zaserwowała to danie podczas jednej z imprez. Smak zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam wypróbować recepturę w domu i od tej pory, gdy mam brak weny kucharskiej, przyrządzam mięsko w taki właśnie sposób. Danie jest bardzo proste do wykonania i zabiera tylko około 40 minut, z czego 25 minut przeznaczamy na pieczenie.

"Schab pod Pierzynką" charakteryzuje się delikatnym i nietuzinkowym smakiem, a do tego rozpływa się w ustach. Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad zachęcam do wypróbowania przepisu. Świetnie sprawdza się on także jako danie główne podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Wystarczy wcześniej przygotować schabik, a gdy pojawią się goście, wrzucić go do piekarnika i gotowe.


przepis na schab obiad




SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 4 plastry schabu
- 1 mały seler (korzeń)
- 1 cebula
- ser pleśniowy z pieprzem
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1) Schab rozbijamy (tj. do kotletów schabowych) i posupujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem



2) Cebulę kroimy w piórka, korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach
3) Solimy i pieprzymy warzywa, a następnie podsmażamy je na patelni tak aby zmiękły i delikatnie się zarumieniły



4) W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu (przy większej ilości używamy blachy do pieczenia)
5) Na schab rozkładamy podsmażone warzywa, a na to pokrojony w cienkie plastry ser pleśniowy, na wierzch wykładamy łyżkę majonezu i rozsmarowujemy



6) Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Danie najlepiej smakuje zestawione z ziemniaczkami i surówką.



SMACZNEGO!!!




     style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
     data-ad-client="ca-pub-6032465498362710"
     data-ad-slot="2701600185">


Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.