NIESAMOWICIE PYSZNY TORT EGIPSKI Z KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI
Ochy i achy na temat tortu egipskiego słyszałam już wielokrotnie. W końcu postanowiłam wypróbować przepis i sprawdzić, czy rzeczywiście ciasto jest tak pyszne, jak o nim mówią. Powiem Wam, że to połączenie chrupiących orzechów laskowych i karmelu z bitą śmietaną oraz kremem budyniowym jest niesamowite. Zdecydowanie to jeden z lepszych tortów jakie jadłam, dlatego idealnie nada się na święta czy uroczystości typu urodziny. Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego zmniejszyłam nieco ilość cukru, jaka była podana w oryginalnym przepisie.
- 9 białek
- 6 łyżek cukru do wypieków
- 6 łyżeczek mąki pszennej
- 120 g zmielonych orzechów laskowych
Z podanych składników przygotowujemy 3 blaty ciasta. Ubijamy na sztywno 3 białka ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy do czasu rozpuszczenia cukru. Do piany wsypujemy 2 łyżeczki mąki oraz 40 g mielonych orzechów, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Od razu po upieczeniu obkrajamy ciasto wokół tortownicy, wyjmujemy je na paterę i zdejmujemy papier. W taki sam sposób przygotowujemy 2 i 3 blat.
Składniki na krem budyniowy:
- 9 żółtek
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- opakowanie cukru wanilinowego
- 340 ml mleka
- 170 g masła
W misce miksujemy żółtka, cukier, mąkę, cukier wanilinowy i mleko. Przelewamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i cały czas ucieramy do połączenia składników.
Składniki na krem śmietankowy:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wrzątku
- 120 g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
- 200 g cukru na karmel
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku.
Orzechy siekamy na drobne kawałki i delikatnie prażymy na suchej patelni
Cukier rozpuszczamy na patelni do otrzymania złoto-bursztynowego karmelu. Następnie wylewamy karmel na papier do pieczenia i rozsmarowujemy go cienką warstwą. Po stwardnieniu kruszymy karmel na drobne kawałki przy użyciu młotka do kotletów.
Odkładamy odrobinę karmelu oraz orzechów, posłużą one do ozdoby boków i góry tortu. Resztę karmelu i orzechów wrzucamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy.
Składanie tortu:
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, na to wykładamy 1/4 kremu budyniowego, a na to 1/3 kremu śmietanowego. Kładziemy drugi blat, na to 1/4 kremu budyniowego i 1/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy to trzecim blatem, wykładmy 1/4 kremu budyniowego i 1/3 kremu śmietanowego. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem budyniowym, posypujemy odłożonym wcześniej karmelem i orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: