CIASTO RÓŻOWA FANTAZJA Z BEZĄ I BITĄ ŚMIETANĄ - PYCHA!

łaty przepis na ciasto z serkiem mascarpone i śmietaną kremówką


Przepis na to ciasto wymyśliłam sama wykorzystując składniki, które zostały mi po świętach. Krem ze śmietanki i serka mascarpone świetnie komponuje się z bezą oraz biszkoptem, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną całość. Ciasto wyszło pyszne i koniecznie musicie go spróbować. Chrupiąca beza, puszysty krem śmietanowy i delikatny różowy biszkopt - czy może być coś lepszego?!

Składniki:

na spód biszkoptowy:

- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina różowego barwnika lub soku z buraka

na bezę:

- 3 białka
- szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- garść posiekanych orzechów włoskich

na krem śmietanowy:

- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

1) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczypta soli na puszystą pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do połączenia

2) Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce, a następnie dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy barwnik i mieszamy

3) Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy je wzdłuż na 2 blaty

4) 3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny lub ocet winny i mieszamy do połączenia składników

5) Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim kształt tortownicy, w której piekliśmy biszkopt. W odrysowany okrąg wykładamy masę bezową i posypujemy ją orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 -150 stopni na programie z termoobiegiem. Po upieczeniu bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia

6) Schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po łyżce serka mascarpone. Ubijamy do połączenia składników

7) Połowę kremu wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę kremu i przykrywamy blatem bezowym. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto na imieniny urodziny




Aby być na bieżąco polub blog na FB:










Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.