CIASTO BEZ PIECZENIA MAXI KING
Ciasto Maxi King to kolejna propozycja deseru inspirowana znanym batonikiem. Ciasto nie wymaga pieczenia i robi się je naprawdę łatwo. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś pysznego i bardzo słodkiego, a nie wykazują zbyt wielkiego talentu cukierniczego :)
Składniki:
- ok 500 g herbatników
- puszka masy krówkowej
Masa mleczna:
- 350 g masła
- 400 g mleka w proszku
- szklanka mleka krowiego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
Polewa czekoladowa:
- 2 czekolady mleczne
- 150 g orzeszków ziemnych
- 1/4 szklanki mleka krowiego
Sposób wykonania:
1) Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników
2) Szklankę mleka krowiego zagotować z cukrem wanilinowym i odstawić do wystygnięcia
3) Masło trzymane w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę, następnie dodać przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku i zmiksować
4) Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników
5) Masę krówkową włożyć do garnka z gorącą wodą, aby stała się bardziej płynna a następnie rozprowadzić na warstwie herbatników i przykryć kolejną warstwą herbatników
6) Wyłożyć resztę masy mlecznej i przykryć ją herbatnikami
7) Orzeszki ziemne posiekać i podprażyć na suchej patelni
8) Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z mlekiem, dodać orzeszki. Masę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki aby stężało
Aby być na bieżąco polub blog na FB: