PYSZNA PRZEKĄSKA - SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO



przekąska z ciasta francuskiego fety szpinaku pomidorków



Sakiewki z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku, pomidorków koktajlowych i serem feta to pyszna przekąska, która może służyć jako przystawka lub dodatek do mięs i sałatek. Danie jest niezwykle łatwe oraz szybkie do przygotowania i na pewno posmakuje wszystkim wielbicielom ciasta francuskiego.


Przepis można dowolnie modyfikować tworząc wiele różnych wersji, w zależności od naszych upodobań smakowych oraz od tego, co akurat mamy w lodówce. Do nadzienia możemy użyć szynki, kabanosów, salami, parówek, żółtego sera, sera mozzarella, brokułów, cebuli, pieczarek, oliwek i wiele, wiele innych.


SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI I FETĄ - SKŁADNIKI NA 8 SAKIEWEK

- 1 płat ciasta francuskiego
- 15 dag szpinaku
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- pół opakowania sera feta ( lub innego sera sałatkowego )
- sól, pieprz
- ketchup
- świeże lub suszone zioła ( bazylia, oregano, majeranek )
- 1 roztrzepane jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1) Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, przyprawiamy go solą oraz pieprzem i dusimy przez 3-5 minut

2) Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a ser feta w kostkę



3) Na blasze piekarnika rozkładamy płat ciasta francuskiego i kroimy go na 8 równych części

4) Każdy kwadrat polewamy ketchupem, na środek nakładamy szpinak, pomidorki, fetę i posypujemy wszystko ziołami.



5) Rogi każdego kwadratu zaginamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem



6) Sakiewki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut ( ciasto musi się upiec na złoty kolor )




Sakiewki możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!!


dania z ciasta francuskiego

szybkie i łatwe przystawki



Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.