ZBOŻA EKSPANDOWANE - CZY SĄ ZDROWE I CZY WARTO JE JEŚĆ?
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego codziennego żywienia. Są one źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz niezwykle cennych witamin i minerałów. W ostatnim czasie na sklepowych półkach, szczególnie tych ze zdrową żywnością, coraz częściej możemy spotkać produkty o tajemniczej nazwie "ekspandowane". Nazwa dla większości z Was zapewne nieznana, ale ze zbożami ekspandowanymi do czynienia mieli chyba wszyscy. Kojarzycie preparowany ryż, którym objadaliśmy się w dzieciństwie, albo popcorn dostępny w kinie? Są to właśnie produkty otrzymane drogą ekspandowania.
Na czym polega ekspandowanie?
Ekspandowanie, czyli puffing to metoda uszlachetniania zbóż, która polega na poddawaniu ziaren działaniu gorącej pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Powoduje to uwolnienie gazu z wnętrza ziarna i doprowadza do zmiany jego struktury wewnętrznej. W efekcie ziarno zwiększa swoją objętość stając się jakby "nadmuchane".
Jakie korzyści daje ekspandowanie zbóż?
Ekspandowanie zbóż daje szereg korzyści, dlatego ta innowacyjna metoda staje się coraz bardziej popularna.
- uszlachetnianie żywności - dzięki ekspandowaniu eliminuje się substancje antyodżywcze, zwiększa przyswajanie składników odżywczych oraz nadaje ziarnom nowy smak
- wytworzenie produktu gotowego do spożycia - ekspandowane zboża są gotowe do spożycia i nie wymagają żadnej obróbki, dlatego stanowią świetną przekąskę
- wydłużenie czasu przechowywania - ekspandowane zboża mają bardzo długi czas przydatności do spożycia, przy czym nie wymagają użycia żadnych konserwantów czy środków chemicznych
- uatrakcyjnienie produktu i zwiększenie asortymentu - dzięki ekspandowaniu otrzymujemy nowy produkt o nowych walorach smakowych, który zachowuje pełną gamę wartości odżywczych
Czy warto jeść produkty ekspandowane?
Wiadomo, że najzdrowsze i najbardziej cenne jest to, co najmniej przetworzone. Podczas ekspandowania zboża zostają poddane obróbce, mimo to większość składników odżywczych zostaje zachowana. Ekspandowane zboża są zatem zdrowe i warto je jeść. Tak jak w przypadku wszystkiego, nie powinniśmy przesadzać, ale włączenie ich do diety jako drobnej przekąski lub dodatku do jogurtu lub deseru, będzie dla nas jak najbardziej korzystne. Kupując zboża ekspandowane zwróćcie jedynie uwagę, aby nie zawierały one żadnych dodatków smakowych oraz kolorowych czy cukrowych powłok.
Z czym to się je?
Wśród zbóż ekspandowanych znaleźć możemy: pszenicę, grykę, orkisz, jagły, owies, żyto, amarantus, komosę ryżową. Wybór jest więc naprawdę bogaty.
Ekspandowane zboża możemy jeść samodzielnie, stanowią one bowiem naprawdę smaczną przekąskę i doskonale zastąpią chipsy czy paluszki spożywane podczas seansu filmowego. Możemy je także zmieszać ze słodkimi bakaliami lub orzechami, dodać do dań śniadaniowych tj. omlety czy naleśniki. Ekspandowane zboża świetnie zastąpią płatki śniadaniowe, wystarczy wsypać je na mleko lub dodać do jogurtu. Znajdą także wykorzystanie w deserach oraz ciastach. Ja uwielbiam ekspandowane jagły lub grykę w połączeniu z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i świeżymi owocami. Swojemu maluchowi serwuję zaś komosę ryżową, orkisz, owies na mleku kokosowym.
Partnerem wpisu jest Soligrano, dystrybutor zbóż ekspandowanych.
Zobacz także:
Aby być na bieżąco polub blog na FB