CIASTO MARCHEWKOWE Z FROSTINGIEM
Ciasto marchewkowe z frostingiem czyli tzw. "carrot cake" to jeden z najpopularniejszych deserów na Wyspach. Możemy je tam spotkać w każdym sklepie, kawiarni czy restauracji.
Placek marchewkowy jest naprawdę prosty w wykonaniu, więc nie uda się go zepsuć nawet największym "beztalenciom cukierniczym" :) Produkty potrzebne do jego wykonanie są łatwo dostępne i tanie, zaś efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Carrot cake jest wilgotny, miękki i pełen aromatycznych przypraw - po prostu PYSZNY! Jeżeli jeszcze nigdy nie degustowałaś ciasta marchewkowego, koniecznie wypróbuj ten przepis, a na pewno stanie się on jednym z Twoich ulubionych.
Składniki na ciasto marchewkowe
- 2 jajka
- 1/3 szkalnki oleju rzepakowego
- 2/3 szkalnki mąki przennej
- 1/2 szkalnki cukru
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 szkalnki grubo startej marchewki
- 1 szklanka odsączonego i pokrojonego drobno ananasa z puszki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Sposób wykonania
1) Ubić jajka, potem powoli dodawać olej cały czas ubijając.
2) Do misy wrzucić resztę składników i wymieszać drewnianą łyżką (odłóż 1/4 szkalnki orzechów do posypania ciasta)
3) Powstałą masę przełożyć do formy keksówki wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką
4) Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut
5) Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, poczekać do wystudzenia i przekroić wzdłuż na pół
Składniki na frosting
- serek śmietankowy typu Philadelphia ( ja używam tańszych zamienników)
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób wykonania
1) Serek i masło wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową
2) Masło utrzeć na puszysta masę
3) Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i ucierać do otrzymania jednolitej masy
4) Dodawać serek w trzech turach, cały czas mieszając
5) Rozpuścić 1/3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach gorącej wody, gotowy roztwór dodać do masy serkowej i wymieszać
6) Pół masy wyłożyć na przekrojone ciasto i przykryć drugą połówką ciasta
7) Resztę masy wyłożyć na wierzch, rozsmarować i posypać orzechami
8) Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, tak aby masa stężała.
SMACZNEGO !!!
Jest mi bardzo miło, że do mnie wpadłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, zostań obserwatorem bloga na :