CHOINKA Z PIERNIKA 3D - PRZEPIS NA CIASTECZKA I INSTUKCJA WYKONANIA
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia ruszyły u mnie pełną parą. Do Wigilii pozostało dokładnie 2 tygodnie, a więc najwyższy czas aby zabrać się za pieczenie domowych pierniczków. W tym roku oprócz tradycyjnych ciasteczek postanowiłam przygotować też piernikowe choinki, które podaruję najbliższym. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i może być świetnym sposobem na zabawę i spędzenie czasu ze swoimi pociechami. Jedyne czego potrzebujecie to foremki w kształcie gwiazdek w 6 rozmiarach lub zestaw foremek do tworzenia choinki (ja kupiłam je na znanej wszystkim chińskiej stronie za około 6 zł).
Składniki na 2 choinki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 120 g masła
- pół szklanki miodu (może być sztuczny)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
1) Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę
2) Do masy stopniowo dodawać miód i ucierać do połączenia
3) Dodać jajko i miksować do połączenia
4) Wsypać mąkę, sodę i przyprawę do piernika - wyrabiać do otrzymania gładkiej, elastycznej masy
5) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc
6) Po schłodzeniu odrywać po kawałku masy i rozwałkowywać ją na grubość ok 3 mm, na podsypanej mąką macie
7) Z placków wykrawać gwiazdki, a następnie piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut
Na jedną choinkę potrzeba gwiazdki w 6 rozmiarach (2 gwiazdki w największym rozmiarze ok 11 cm, 2 gwiazdki 9 cm, 2 gwiazdki 7,5 cm, 2 gwiazdki 6 cm, 2 gwiazdki 4,5 cm, 7 gwiazdek 3 cm, 7 gwiazdek 2,5 cm)
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 białka
- pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
1) Jajka wyparzamy umieszczając je na kilka sekund w miseczce z wrzącą wodą
2) Białka i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ucieramy na wolnych obrotach przez około 20 minut, aż masa stanie się gładka i błyszcząca
3) Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i ucieramy do połączenia
4) Otrzymany lukier bazowy należy rozrzedzić dodając ok 1/2 łyżeczki wody
Składanie choinki:
1) Lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim pierniczki
2) Składamy choinkę zaczynając od największej gwiazdki, a na najmniejszej kończąc. Pomiędzy poszczególne gwiazdki wkładamy dystanse w postaci 3 cm i 2,5 cm gwiazdek. Na środku każdej gwiazdki robimy kleksa z lukru, który sklei ciastka.
3) Ostatnią małą gwiazdkę smarujemy lukrem, odkrawamy jedno ramię i przyklejamy pionowo do choinki
4) Na koniec dekorujemy choinkę cukrowymi perełkami
5) Odstawiamy choinki na kilka godzin żeby lukier stężał, po tym czasie możemy zapakować choinki w celafon, dzięki czemu ciastka będą świeże nawet przez kilka tygodni.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: