3 ZDROWE I SYCĄCE KOKTAJLE Z KASZĄ JAGLANĄ
Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to w dodatku ma świetne właściwości zdrowotne, dlatego próbuję ją przemycić do swojej diety pod różnymi postaciami. Kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam robione przez moją babcię pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą. Potem na długie lata o niej zapomniałam i zupełnie wykluczyłam ze swojego jadłospisu. Obecnie znowu doceniłam odżywcze wartości kaszy jaglanej i staram się ją spożywać minimum 2 razy w tygodniu.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest jedną z niewielu kasz, która ma działanie zasadotwórcze i zdolność przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. O tym jak to jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, chyba nie muszę przypominać. Niestety wiele pokarmów, które spożywamy na co dzień, a w szczególności mięso, słodycze i wysoko przetworzona żywność zakwaszają nasze organizmy przyczyniając się do rozwoju różnych groźnych chorób.
Kasza jaglana jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Jest lekkostrawna, a ponieważ nie zawiera glutenu, mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. Pomaga walczyć z anemią, wykazuje działanie przeciwwirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Kasza jaglana dzięki zawartości krzemionki poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Pełni także ważną rolę w mineralizacji kości zapobiegając ich odwapnianiu. Dostarcza organizmowi dużych ilości witaminy E i lecytyny, co korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Jak widzicie warto zatem wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu. Jednym z pomysłów są pyszne i sycące koktajle, które ja spożywam na pierwsze śniadanie. Aby kasza nie miała gorzkawego posmaku, przed gotowaniem trzeba ją przepłukać w gorącej wodzie. Kaszę gotujemy na mleku lub wodzie (koktajl truskawkowy) do momentu, aż praktycznie cała ciecz odparuje i wchłonie się w ziarenka. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Koktajl można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Koktajl czekoladowy
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka kokosowego lub krowiego
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki kakao
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 dojrzały banan
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- szklanka dojrzałych truskawek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu
Koktajl z masłem orzechowym (mój ulubiony)
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie łyżka syropu z agawy lub miodu
Zobacz także:
Aby być na bieżąco polub blog na FB. Zapraszam też do obserwowania mojego profilu na Instagramie.