ZABAWNY POMYSŁ NA ZDOBIENIE ŚWIĄTECZNYCH PIERNICZKÓW - PIERNIKOWE MIKOŁAJE

mikołaje z piernika


Kilka dni temu pokazywałam Wam jak zrobić piernikowe choinki 3d. Muszę przyznać, że zabawa w pieczenie i dekorowanie ciasteczek tak mi się spodobała, że naprodukowałam ich pół kuchni :) Część schowałam do zamkniętego pojemnika, dzięki czemu zachowają świeżość nawet przez kilka tygodni, pozostałe postanowiłam zamienić w piernikowe Mikołaje. Poniżej znajdziecie instrukcję ich wykonania.



Składniki na pierniczki:

- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 120 g masła
- pół szklanki miodu (może być sztuczny)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób wykonania:

1) Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę

2) Do masy stopniowo dodawać miód i ucierać do połączenia

3) Dodać jajko i miksować do połączenia

4) Wsypać mąkę, sodę i przyprawę do piernika - wyrabiać do otrzymania gładkiej, elastycznej masy

5) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc

6) Po schłodzeniu odrywać po kawałku masy i rozwałkowywać ją na grubość ok 3 mm, na podsypanej mąką macie

7) Z placków wykrawać gwiazdki, a następnie piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut

Składniki na lukier:

- 200 g cukru pudru
- 2 białka
- pół łyżeczki soku z cytryny
- czerwony barwnik spożywczy


- perełki cukrowe

Sposób wykonania:

1) Jajka wyparzamy umieszczając je na kilka sekund w miseczce z wrzącą wodą

2) Białka i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ucieramy na wolnych obrotach przez około 20 minut, aż masa stanie się gładka i błyszcząca

3) Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i ucieramy do połączenia

4) Otrzymany lukier bazowy należy rozrzedzić dodając ok 1/2 łyżeczki wody

5) 1/3 białego lukru przekładamy do worka cukierniczego, a do pozostałej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy, następnie przekładamy go do drugiego worka cukierniczego, odcinamy końcówki w workach

Piernikowe Mikołaje krok po kroku:


1) Na 3 ramionach każdej gwiazdki rysujemy za pomocą czerwonego lukru trójkąt tworzący ramię gwiazdki, a następnie wypełniamy go lukrem (w trójkątny kontur wpuszczamy lukier i rozprowadzamy go za pomocą wykałaczki




2) Na środku gwiazdki robimy kropkę z czerwonego lukru, czyli nos



3) Za pomocą białego lukru robimy kropki wzdłuż wewnętrznych ramion trójkąta, na wierzchołku górnego ramienia gwiazdki robimy dużą białą kropkę, czyli pompon czapki Mikołaja



4) Powyżej nosa robimy 2 kropki z białego lukru i wkładamy w nie perełki cukiernicze, tak aby lukier wypłynął poza perełki - będą to oczy

5) Za pomocą czerwonego lukru robimy uśmiech

6) Poniżej uśmiechu robimy 2 kropki w pionie i wkładamy w nie perełki cukiernicze - są to guziki stroju Mikołaja



7) Na dolnych ramionach gwiazdki robimy poprzeczne linie z czerwonego i białego lukru, czyli buty Mikołaja

8) Pierniki odstawiamy na kilka godzin w bezpieczne miejsce, aby lukier stężał.

jak zrobić pierniczki przepis i zdobienie z lukru


Aby być na bieżąco polub blog na FB:
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.