RYBA PO GRECKU - IDEALNE DANIE NA WIGILIJNY I ŚWIĄTECZNY STÓŁ
Ryba po grecku niewiele ma wspólnego z Grecją i absolutnie nie mam pojęcia skąd wzięła się ta nazwa. Nie zmienia to jednak faktu, że potrawa jest pyszna i zdrowa, a do tego idealnie sprawdza się na świątecznym stole czy podczas rodzinnej imprezy.
Składniki:
- 700 g ryby typu dorsz, mintaj
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 1/2 dużego selera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej do smażenia
- szklanka wody
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
Sposób wykonania:
1) Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy je mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy do naczynia
2) Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach
3) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy resztę warzyw, smażymy kilka minut. Następnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy przez około 10 minut
4) Odlewamy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę, dusimy jeszcze przez kilka minut. Wykładamy warzywa na rybę i odstawiamy do wystygnięcia
Danie można podawać na zimno lub na gorąco
Aby być na bieżąco polub blog na FB: