DESER Z CHIA I TRUSKAWKAMI - IDEALNY TAKŻE NA ŚNIADANIE
# artykuł sponsorowany przez markę Foods by Ann #
W moim ogródku pojawiły się pierwsze truskawki, na które nie mogłam się wprost doczekać. Sezon na truskawki uważam więc za otwarty i przez najbliższe tygodnie mam zamiar spożywać te owoce na każdy możliwy sposób.
Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na pyszny i zdrowy deser, który może też pełnić funkcję śniadania. W jego skład wchodzą truskawki, serek homogenizowany i chia. Całość jest niesamowicie smaczna i sycąca, a do tego bogata w cenne składniki odżywcze. Świeże truskawki to bomba witaminowa, w której znajdziemy więcej witaminy C niż w jakichkolwiek cytrusach. Z kolei nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega-3 oraz obecnością wapnia, cynku, żelaza, witaminy C, A, E, B, B2, PP, błonnika i antyoksydantów. Jeśli zaś chodzi o serek homogenizowany, to polecam poszukać takiego z prostym składem, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.
Składniki na 1 duży lub 2 małe desery z chia:
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego (duży kubeczek)
- 4 łyżki nasion chia Foods by Ann
- kubek świeżych truskawek (mogą też być inne owoce sezonowe)
Nasiona chia mieszamy z serkiem homogenizowanym i przekładamy do szklanki lub słoiczka, odstawiamy na 30-60 minut do lodówki. Truskawki blendujemy i wylewamy mus owocowy na wierzch deseru, dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli deser przygotujemy w słoiczku, to spokojnie możemy zabrać go następnego dnia do pracy lub do szkoły. Jest to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Aby być na bieżąco polub blog n FB:
*Artykuł sponsorowany