PYSZNY SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA
Sernik to jedno z najczęściej serwowanych ciast na świątecznym stole. Dzisiaj podzielę się przepisem na mój ulubiony sernik w wydaniu czekoladowym o nazwie Izaura. Składa się on z ciemnego spodu przypominającego murzynka oraz wilgotnej, puszystej masy serowej pokrytej polewą czekoladową. Przygotowanie tego deseru jest dosyć proste, zaś efekt końcowy naprawdę pyszny.
SKŁADNIKI NA CIASTO
______________________________________
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 4 jaja
- 5 łyżek wody
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
__________________________________________________
- 70 dag sera białego
- 4 jaja
- szkalnka cukru
- pół kostki masła
- 2 łyżki kaszy manny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałów lub wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
_________________________________
1) W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
2) Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy 4 żółtka i dokładnie mieszamy
3) Białka ubijamy na sztywną pianę
4) Odlewamy pół szklanki masy, a do reszty dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek
5) Dokładnie mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej użyc formy o wymiarach 25x21 cm lub 2 keksówek)
6) Ser mlemy w maszynce, dodajemy resztę składników i ucieramy na gładką masę
7) Masę serową wykładamy do blachy i pieczemy przez ok 60 min w temperaturze 180 stopni
8) Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia, następnie wyjmujemy z blachy, polewamy pozostałą masą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.