TIRAMISU - NAJLEPSZY DESER NA LATO
Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, który składa się z dwóch warstw nasączonych mocną kawą biszkoptów połączonych przepyszną masą z serka marscapone. Całość posypuje się kakao i wstawia na kilka godzin do lodówki do mocnego schłodzenia.
Tiramisu jest idealnym deserem na letnie, upalne dni. Nie jest zbyt słodki, za to świetnie chłodzi, orzeźwia i dodaje energii. Z pewnością posmakuje zarówno amatorom kawy, jak i tym którzy za tym napojem nie przepadają.
Przepis na to cudo jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Ponieważ deser jest dość luźny najlepiej serwować go w pucharkach. Jeśli przyrządzimy tiramisu w naczyniu, możemy mieć problem z ładnym pokrojeniem go na porcje. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu, na pewno wasi najbliżsi będą nim zachwyceni.
SKŁADNIKI NA 8 PUCHARKÓW
- paczka podłużnych biszkoptów
- 500 g serka marscapone ( dwa opakowania )
- 4 jajka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka mocnej kawy ( ja robię z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej )
- 50 ml likieru amaretto lub whiskey
- kakao do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Jajka przed ubiciem wrzucamy na 10 sekund do miseczki z wrzącą wodą, co pozwala chronić przed salmonellą.
SPOSÓB WYKONANIA
1) Żółtka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą, kremową masę
2) Do masy dodawać po łyżce serka marscapone, cały czas ubijając aż do połączenia składników
3) Następnie dodać kieliszek likieru i wymieszać
4) W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
5) Dodać pianę z białek do masy serowej i ubijać do połączenia
6) Do pucharków rozkładamy pół paczki biszkoptów, nasączamy je wystudzonym naparem kawy i pokrywamy warstwą masy serowej
7) Na masę serową układamy resztę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę masy.
8) Całość posypujemy kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
SMACZNEGO!!!!!