TORT BEZOWY PAVLOVA
Tort Pavlova kojarzy mi się z luksusowymi wyrobami najlepszych cukierni. Do tej pory myślałam, że jego wykonanie jest super trudne i trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby podjąć się jego upieczenia. Jednak jak się okazało sam przepis jest dosyć banalny, a jedyne umiejętności których potrzebujemy to odrobina precyzji w odmierzaniu składników i cierpliwość w ubijaniu piany z białek.
Tort Pavlova zachwyca wykwintnym wyglądem oraz nietuzinkowym smakiem. Składa się z delikatnej, chrupiącej z zewnątrz i piankowej wewnątrz bezy, bitej śmietany oraz kwaśnych sezonowych owoców, które przełamują słodycz bezy. Jest to idealne ciasto na lato, które możemy przygotować zarówno na urodzinową imprezę, jak i na niedzielny obiad. Pavlova na pewno zachwyci naszych gości .
SKŁADNIKI:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki 30%
- owoce sezonowe ( według mnie najlepsze są maliny, jagody, borówki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Na blachę nakładamy papier do pieczenia i odrysowujemy od talerza koło o średnicy ok 22 cm
2) Ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę
3) Do piany dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając do momentu, aż stanie się ona błyszcząca
4) Dodajemy ocet lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką
5) Tak powstałą pianę wykładamy na narysowany wcześniej na papierze okrąg. Formujemy i wyrównujemy boki ciągnąc je szpatułą ku górze, tak aby beza była dosyć wysoka
6) Blachę wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do ok 130 - 140 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny
7) Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale bezę zostawiamy w środku aby wystygła przy lekko uchylonych drzwiach
7) Wystudzoną bezę delikatnie przenosimy na paterę, ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i wykładamy ją na bezę
8) Dekorujemy owocami sezonowymi i wstawiamy do lodówki
Bezę możemy upiec dzień wcześniej, ale śmietanę najlepiej jest przygotować na około godzinę przed podaniem, tak aby ciasto nie straciło swej chrupkości.
SMACZNEGO