NAJLEPSZY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI
Dzisiaj podzielę się przepisem na przepyszny sernik z wiśniami, który nie wymaga pieczenia. Składa się on z kakaowo-maślanego spodu, waniliowej masy serowej, wiśni oraz galaretki. Ciasto jest idealne na upalne, letnie dni i na pewno zachwyci każdego amatora serników na zimno. Recepturę a tym samym smak możemy dowolnie modyfikować, dodając zamiast wiśni inne owoce sezonowe jak np. maliny, jagody, truskawki, czereśnie.
SKŁADNIKI
- 20 dag herbatników maślanych
- 60 dag masła
- 4 dag kakao
- kubeczek ( 200 ml ) jogurtu greckiego
- kubeczek ( ok 330 ml ) śmietanki kremówki 30%
- kostka sera białego półtłustego ( 25 dag )
- pół szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 40-50 dag wiśni lub innych owoców
- galaretka wiśniowa ( lub inna w zależności od użytych owoców )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) W małym garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do wystudzenia
2) Ciastka i kakao wrzucamy do malaksera i miksujemy do całkowitego pokruszenia, następnie dodajemy roztopione masło po czym nadal miksujemy do połączenia składników i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie mamy malaksera ciastka wrzucamy do woreczka, szczelnie zamykamy i kruszymy je przy użyciu wałka lub młotka do kotletów. Następnie okruszki przesypujemy do miski i łączymy z kakao oraz z masłem.
3) Spód tortownicy o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem śniadaniowym po czym wysypujemy do niej masę kakaowo-maślaną. Przy pomocy łyżki wyklepujemy spód oraz boki tortownicy na wysokość ok 5 cm tworząc formę ciasta z masy.
4) Tortownicę z masą wstawiamy do lodówki
5) W naczyniu rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy do lekkiego stężenia ( galaretka powinna wciąż być lejąca, ale już lekko zgęstniała )
6) Myjemy wiśnie i usuwamy z nich pestki
7) Ser biały przepuszczamy 2-3 krotnie przez maszynkę do mielenia
8) W misie miksera umieszczamy jogurt grecki, zmielony twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy
9) Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody i studzimy. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy kolejne 2 łyżki, mieszamy i tak zaprawioną żelatynę wlewamy do masy serowej - miksujemy
10) W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę ( powinna powstać bita śmietana ) po czym dodajemy do masy serowej w 2 turach i delikatnie mieszamy do połączenia
11) Na kakaowo-maślany spód wykładamy połowę masy serowej, na to wrzucamy połowę przygotowanych wiśni i dokładamy resztę masy
12) Na wierzch wykładamy resztę owoców i wylewamy lekko tężejącą galaretkę
13) Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki po czym delektujemy się pysznym sernikiem na zimno :)