NAJLEPSZY HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ
FIT
,
KUCHNIA
,
Najnowsze posty
,
PRZYSTAWKA
Hummus dyniowy to pyszne i dietetyczne danie, które dla odmiany możemy zaserwować także na Świątecznym stole. Dodatek pieczonej dyni sprawia, że potrawa nabiera słodkawego posmaku oraz pięknego, pomarańczowego koloru. Wykonanie pasty jest niezwykle proste i nie zabiera zbyt wiele czasu, zaś efekt na pewno zachwyci wszystkich lubiących poznawać nowe smaki. Osobiście preferuję dobrze doprawiony hummus i przyznam, że wersja z pieczoną dynią bardzo przypadła mi do gustu.
- 20 dag dyni, najlepiej Hokkaido
- 2 łyżki tahiny
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- przegotowana i wystudzona woda
SPOSÓB WYKONANIA
1) Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej
2) Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy ją na duże kawałki i pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, inne odmiany trzeba obrać
3) Namoczoną i przepłukaną ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, w międzyczasie zbierając wytwarzającą się pianę. Ziarna są gotowe, gdy po naciśnięciu rozchodzą się pod palcami
4) Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ( ilość wody zależy od tego jak wodnista jest dynia ). Przyprawiamy wedle uznania. Ja lubię pikantne potrawy, dlatego dodaję dosyć dużo ostrej papryki
5) Podajemy na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie