BANANOWO - JOGURTOWE PLACUSZKI W WERSJI CZEKOLADOWEJ
Placuszki bananowo - jogurtowe to smaczny i szybki posiłek, który możemy przygotować na śniadanie lub podwieczorek. Idealnie sprawdzą się jako dietetyczne danie dla osób dbających o linię, z pewnością posmakują też Waszym dzieciakom. Dzisiaj przyrządziłam placuszki w wersji czekoladowej, jeśli jednak wolicie spróbować odmiany klasycznej, to po prostu zastąpcie kakao mąką.
SKŁADNIKI ( porcja dla 2-3 osób )
- 2 jajka
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 duży dojrzały banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jako dodatek do placuszków na wierzch: pokrojone w plastry 2 banany, płynny miód lub syrop klonowy.
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy na gładką, puszystą masę ( jeśli nie mamy blendera to banana rozgniatamy widelcem, jajka ubijamy trzepaczką i łączymy wszystkie składniki mieszając łyżką )
2) Na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię wylewamy po 2 łyżki masy, tak aby powstały dosyć cienkie, okrągłe placuszki. Ja nie używam żadnego tłuszczu do smażenia, wystarczy dobra patelnia i placuszki bardzo ładnie odstają
3) Smażymy placuszki na niewielkim ogniu, tak aby się nie przypalały. Trzeba ich pilnować, ponieważ smażą się dosyć szybko
4) Podajemy ciepłe z bananem i miodem lub syropem klonowym na wierzchu. Mi smakują także wtedy, gdy są wystudzone
Jeżeli nie zależy nam, aby placuszki były dietetyczne, to do ciasta możemy dodać 2 łyżki cukru.
Aby być na bieżąco z nowymi wpisami, zostań obserwatorem bloga na Facebooku. Jestem też na Instagramie. Dziękuję za wszelkie pozostawione komentarze i zapraszam ponownie.