FAWORKI I RÓŻE KARNAWAŁOWE

róże karnawałowe przepis

Tłusty Czwartek nieodłącznie kojarzy się z pączkami i faworkami. Jeśli macie zamiar zrobić faworki, to warto także wykonać karnawałowe róże, które robi się z tego samego ciasta. Są one o wiele bardziej efektowne od faworków, a wcale nie trudniejsze do przygotowania. Poniżej przedstawiam przepis na idealnie kruche i delikatne ciasto oraz sposób wykonania faworków i róż.


SKŁADNIKI:

- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 litr oleju 
- cukier puder do posypania
- dżem lub konfitura do róż

SPOSÓB WYKONANIA;

1) Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekane masło, jajko oraz żółtka, sól, łyżkę cukru, śmietanę oraz spirytus lub ocet i wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta

2) Ciasto wybijamy przez kilka minut wałkiem, dzięki czemu będzie bardziej kruche i delikatne, a następnie zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki

3) Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki placek, po czym kroimy na paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy pod kątem na mniejsze kawałki o długości około 10-12 cm. Każdy mały pasek nacinamy wzdłuż po środku i przewlekamy jeden koniec przez otwór

4) Aby otrzymać róże rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kółka w 3 różnych rozmiarach ( ja używam kieliszka do wina, do szampana i do wódki ). W każdym kole robimy 4-5 nacięć, smarujemy środek dużego i średniego koła odrobiną białka po czym składamy je jedno na drugie. Gdy mamy złożone 3 koła do kupy, środek przyciskamy mocno palcem, dzięki czemu mocno się zlepią



5) Litr oleju przelewamy do średniego garnka i podgrzewamy do temperatury ok 175 stopni ( aby mieć pewność, że temperatura jest odpowiednia robimy próbę - wkładamy ścinek ciasta do oleju, jeśli olej pieni się, a ciasto szybko rumieni oznacza to, że możemy przystąpić do właściwego smażenia faworków i róż

6) Wrzucamy 5 faworków lub 3 róże na gorący olej i smażymy na złoto z obydwu stron ( około 20 -30 sekund z każdej strony ). Nie ma sensu smażyć więcej na raz ponieważ będziemy mieli problem z przekręceniem

7) Usmażone faworki i róże wykładamy na ręcznik papierowy, aby się odsączyły i wystygły

8) Po ostygnięciu faworki i róże obficie obsypujemy cukrem pudrem, na środek każdej róży kładziemy odrobinę dżemu lub konfitury



faworki składniki


Może Cię zainteresuje:





Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.