PYSZNA KREMOWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH
Kremowa zupa z serków topionych to pyszna i sycąca potrawa, która doskonale nadaje się jako pierwsze danie na rodzinne przyjęcie lub spotkanie w gronie przyjaciół. Zupa jest naprawdę smaczna i robi się ją niezwykle łatwo. Polecam ją na imprezę urodzinową, imieninową lub na święta. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała....zawsze znika w zawrotnym tempie.
- 6 serków topionych śmietankowych lub kremowych Hochland (najlepiej 3 kremowe i 3 śmietankowe)
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
1) Mięso mielone usmażyć na rozgrzanym oleju dosyć często mieszając tak, aby utworzyły się drobne granulki
2) Zagotować wodę w garnku i dodać do niej mięso, gotować przez około 15 minut
3) Odlać szklankę wywaru, dodać serki i zblendować na jednolitą masę
4) Zblendowane serki wlać do garnka z wywarem i gotować na małym ogniu
5) Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na półkrążki. Udusić go na rozgrzanym maśle i dodać do zupy. Gotować wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić na kilka godzin do "przegryzienia"
6) Po nalaniu zupy do miseczki posypać ją posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem
Aby być na bieżąco polub blog na FB: