CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ I MASĄ Z SERKA KREMOWEGO



Ponieważ sezon dyniowy w pełni, na moim stole nie może zabraknąć ciasta z dyni. Deser jest niezwykle prosty do zrobienia i nie zabiera wiele czasu. Proponowana przeze mnie wersja zawiera kawałki czekolady oraz wzbogacona jest o pyszną masę z serka kremowego. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, a przy tym niezbyt słodkie - idealne do porannej kawki :)

Składniki suche:

- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta soli

Składniki mokre:

- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (może być sok z cytryny)

- pół czekolady pokruszonej na kawałki

Składniki na masę:

- pół kostki masła
- opakowanie serka kremowego typu Philadelphia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wrzącej wody

Sposób wykonania:

1) Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skórki i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po przestudzeniu blendujemy na gładką masę, dzięki czemu otrzymamy puree dyniowe. Odmierzamy 1 szklankę puree, resztę możemy zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie do zupy lub kolejnego ciasta

2) Do naczynia wlewamy wszystkie mokre składniki i blendujemy

3) W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki suche

4) Wsypujemy suche składniki do mokrych, dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki i mieszamy przy użyciu drewnianej szpatuły

5) Masę wlewamy do formy keksówki (28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 - 50 minut

6) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy je na pół wzdłuż

7) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do czasu aż stanie się białe i puszyste. Kolejnie dodajemy po łyżce serka, cały czas ucierając. Gdy masło z serkiem się połączą dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku i mieszamy

8) Połowę masy wykładamy na spód ciasta i przykrywamy wierzchem placka. Na to wykładamy resztę masy i posypujemy startą czekoladą

9) Ciasto wstawiamy do lodówki



Aby być na bieżąco polub blog na FB:


Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.