DOMOWE BATONIKI BOUNTY - FIT SŁODKOŚCI
Pomimo usilnych prób nie potrafię się obyć bez słodyczy. Staram się jednak wybierać te zdrowsze i bardziej dietetyczne opcje. Moim ostatnim odkryciem są domowe batoniki Bounty, które są nieporównywalnie lepsze od oryginału. Mają mięciutki i wilgotny środek oraz chrupiącą polewę czekoladową na zewnątrz. Mówię Wam niebo w gębie.....pełne wartościowych substancji odżywczych.
Składniki:
- 20 dag wiórek kokosowych
- puszka mleka kokosowego (najlepiej takiego gęstszego)
- kopiasta łyżka miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady (zdrowszą wersję czekolady możemy zrobić sami z powyższych składników: 2 czubate łyżki oleju kokosowego, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki kakao, 3 łyżki ksylitolu)
Sposób wykonania:
1) Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, wlewamy pół puszki mleka i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta i sypka dodajemy więcej mleka. Ja preferuję gęstsze mleko kokosowe i na 20 dag wiórek zużywam całą puszkę.
2) Gotową masę wkładamy do lodówki do schłodzenia
3) Doprowadzamy do wrzenia pół garnka wody i wkładamy do niego mniejszy rondel z pokruszoną czekoladą aby ją rozpuścić. Jeśli czekoladę przygotowujemy sami, to wrzucamy do rondla wszystkie składniki, nastawiamy na niewielki gaz i cały czas mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
4) Z masy kokosowej formujemy kształt batoników i układamy je na papierze do pieczenia. Każdy batonik polewamy płynną czekoladą i odstawiamy do stężenia.
Z powyższych składników wychodzi około 14 batoników, które należy przechowywać w lodówce. Zamknięte w szczelnym pojemniku mogą leżakować około 7 dni, oczywiście o ile ich wcześniej nie zjecie :)
Aby być na bieżąco polub blog na FB: