NAJLEPSZY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE

sernik gotowany skłądniki przepis

Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjny sernik gotowany na biszkopcie. Ciasto jest puszyste i aromatyczne, idealne zarówno do porannej kawki jak i na specjalne okazje. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serników i nie sposób mu się oprzeć :)


Składniki na dużą blachę:

sernik można przygotować w mniejszej blaszce, wtedy ilość składników dzielimy na pół

- biszkopt

- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- masa serowa

- 1 kg białego sera
- 2 jajka
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- małe opakowanie rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół olejku pomarańczowego
- pół olejku migdałowego
- pól olejku śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody

- polewa

- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

1) Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do piany dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.

2) Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, następnie wyjmujemy go z blachy, zdejmujemy papier i kroimy na 3 placki.

3) Ser wraz z masłem mielimy w maszynce, miazgę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i rodzynki. Wszystko razem gotujemy (masa stanie się bardzo rzadka). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i olejki, dokładnie mieszamy. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy to do gotującej się masy serowej i mieszamy. Przekrojone biszkopty przekładamy masą serową.

4) Przygotowujemy polewę: masło, cukier oraz kakao umieszczamy w rądlu i podgrzewamy cały czas mieszając, do czasu połączenia się składników. Odstawiamy polewę do wystygnięcia, kiedy polewa zacznie lekko tężeć polewamy nią ciasto.

łatwy sernik przepis

sernik ciasto

Aby być na bieżąco polub blog na FB:

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.