NAJLEPSZY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE
Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjny sernik gotowany na biszkopcie. Ciasto jest puszyste i aromatyczne, idealne zarówno do porannej kawki jak i na specjalne okazje. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serników i nie sposób mu się oprzeć :)
Składniki na dużą blachę:
sernik można przygotować w mniejszej blaszce, wtedy ilość składników dzielimy na pół
- biszkopt
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa serowa
- 1 kg białego sera
- 2 jajka
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- małe opakowanie rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół olejku pomarańczowego
- pół olejku migdałowego
- pól olejku śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
- polewa
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1) Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do piany dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
2) Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, następnie wyjmujemy go z blachy, zdejmujemy papier i kroimy na 3 placki.
3) Ser wraz z masłem mielimy w maszynce, miazgę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i rodzynki. Wszystko razem gotujemy (masa stanie się bardzo rzadka). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i olejki, dokładnie mieszamy. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy to do gotującej się masy serowej i mieszamy. Przekrojone biszkopty przekładamy masą serową.
4) Przygotowujemy polewę: masło, cukier oraz kakao umieszczamy w rądlu i podgrzewamy cały czas mieszając, do czasu połączenia się składników. Odstawiamy polewę do wystygnięcia, kiedy polewa zacznie lekko tężeć polewamy nią ciasto.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: