TORT URODZINOWY MISIO - ŁATWY PRZEPIS SUPER EFEKT

tort dla dzieci masza i niedźwiedź


Mój synek jest wielkim fanem Maszy i Niedźwiedzia, dlatego urządzając przyjęcie urodzinowe postanowiłam pójść w tym kierunku. Wykonanie tortu z Maszą znacznie wykracza poza moje umiejętności, ale tort Misio jest całkiem łatwy do zrobienia i nie wymaga jakiś szczególnych zdolności czy sprzętów.


Pracę nad tortem należy podzielić na dwa dni: jednego dnia pieczemy biszkopt oraz przygotowujemy pyszczek, oczy i uszy. Drugiego dnia składamy i dekorujemy tort. Z podanych składników otrzymamy tort na około 20 osób.

Składniki do dekoracji tortu:

- 50 g białej czekolady
- 30 g czekolady deserowej
- 2 ciastka typu Oreo
- 1/3 łyżeczki oleju rzepakowego
- kawałek tekturki
- folia spożywcza
- wykałaczka

Sposób wykonania dekoracji:

1) Na tekturce rysujemy owalny kształt pyszczka misia i przymierzamy go do tortownicy, aby sprawdzić czy rozmiar pyszczka będzie pasował do rozmiaru głowy. Jeśli pyszczek jest wymiarowy wycinamy go i owijamy folią spożywczą

2) Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia i umieszczamy na nim pyszczek a powyżej rysujemy oczy misia. Ścinany brzeg ciasteczek Oreo, które będą tworzyły uszy misia, umieszczamy je na papierze

3) Białą czekoladę z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę z olejem wkładamy do rondelka i wstawiamy do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody)

4) Rozpuszczoną białą czekoladę rozsmarowujemy na pyszczku misia, a następnie polewamy nią ciasteczka z jednej strony, czynność powtarzamy tworząc dwie warstwy

5) Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy ją na papier, na którym narysowaliśmy oczy misia, po kilku minutach wylewamy drugą warstwę

6) Na pyszczku misia robimy kropkę z ciemnej czekolady tworząc zarys nosa, następnie przy pomocy wykałaczki umoczonej w ciemnej czekoladzie rysujemy uśmiech

7) Na oczach robimy kropki z białej czekolady, które będą imitowały źrenice

8) Czekoladowe dekoracje zostawiamy w bezpiecznym miejscu do stężenia na minimum 24 h



Składniki na biszkopt rzucany:

- 7 jajek rozmiar M
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Sposób wykonania:

1) Białka oddzielamy od żółtek

2) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a piana stanie się gęsta i zwarta (ok 10 minut)

3) Zmniejszamy obroty miksera/robota i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując

4) Do masy wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby składniki dokładnie się połączyły

5) Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę do tortownicy

6) Pieczemy w  nagrzanym do 165 stopni piekarniku na programie bez termoobiegu, czas pieczenia 45-50 minut w zależności od mocy piekarnika

7) Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy 2 razy na podłogę wyłożoną kocem lub ręcznikiem z wysokości ok 40 cm

8) Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia, następnie oddzielamy ciasto od tortownicy przy pomocy noża i kroimy je na 3 równe krążki


Składniki na masę do przełożenia tortu i na poncz:

- śmietanka 30 % 330 ml (np. z Biedronki)
- serek mascarpone 1 opakowanie
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- mały dżem porzeczkowy
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
- szklanka przegotowanej i wystudzonej wody

Sposób wykonania:

1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce schłodzonego serka mascarpone i cały czas miksujemy do połączenia składników. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy

2) Brzoskwinie odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę

3) W dużym kubku lub rondelku mieszamy wodę, syrop z brzoskwiń i sok z cytryny

4) Pierwszy krążek biszkopta układamy na stojaku i nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, a następnie smarujemy dżemem z porzeczek. Na to wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta



5) Biszkopt nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy na niego pokrojone brzoskwinie i smarujemy masą śmietanową. Na to nakładamy 3 biszkopt i nasączamy go ponczem. Ciasto wstawiamy do lodówki



Składniki na krem do dekoracji tortu:

- 400 g masła
- 4 białka
- 270 g cukru
- ok 50 g kakao

Sposób wykonania:

1) Białka oraz cukier umieszczamy w rondelku, który umieszczamy w garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Dosyć energicznie mieszamy białka przy użyciu rózgi kuchennej do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści

2) Odstawiamy białka do wystygnięcia (mogą być lekko ciepłe, ale nie mogą być gorące) a następnie ubijamy je na gęstą i sztywną pianę przy użyciu miksera lub robota

3) Do ubitych białek dodajemy po łyżce masła (masło musi mieć temperaturę pokojową i być miękkie) i cały czas ubijamy. W pewnym momencie masa może stać się trochę rzadsza i jakby zważona, nie zwracamy na to uwagi i cały czas miksujemy do czasu, aż stanie się gęsta, błyszcząca i zwarta. Na koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy do połączenia składników

4) Wyjmujemy tort z lodówki i tynkujemy go cieniutką warstwą kremu (ja otynkowałam tort resztką kremu śmietanowego, ale lepiej to zrobić kremem czekoladowym, ponieważ nie widać białych prześwitów pomiędzy "włosami". Na wierzchu układamy pyszczek, oczy i uszy



5) Przekładamy część masy do worka cukierniczego z tylką do trawki nr 233 i dekorujemy tort tworząc włosy na głowie misia - zdobienie zaczynamy od dołu. Gotowy tort wkładamy do lodówki do stężenia



tort miś jak zrobić





Aby być na bieżąco polub blog na FB:


Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.