NAJLEPSZY PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ CEBULOWĄ
W chłodne dni nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna zupa cebulowa. Poniżej przedstawiam Wam przepis na najlepszą zupę cebulową z dodatkiem serków topionych. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tej wersji, to koniecznie spróbujcie. Jest naprawdę pyszna...
- 2 udka z kurczaka
- 1 skrzydło z indyka
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 2,5 litra wody
- listki laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Pozostałe składniki:
- 8 dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 2 serki topione śmietankowe lub kremowe
- majeranek
- świeża pietruszka
Sposób wykonania:
1) Udka oraz skrzydło dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Po zagotowaniu wody zbieramy szum i dodajemy pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1,5 h do czasu, aż powstanie aromatyczny bulion. Doprawiamy solą oraz pieprzem
2) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia wyciskamy do cebuli 4 ząbki czosnku
3) Uduszoną cebulę z czosnkiem oraz serki topione dodajemy do bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż serki się rozpuszczą
4) Przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Możemy podawać z grzankami i świeżą pietruszką