TIRAMISU - NAJLEPSZY DESER NA LATO



tiramisu włoskie składniki


Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, który składa się z dwóch warstw nasączonych mocną kawą biszkoptów połączonych przepyszną masą z serka marscapone. Całość posypuje się kakao i wstawia na kilka godzin do lodówki do mocnego schłodzenia.

Tiramisu jest idealnym deserem na letnie, upalne dni. Nie jest zbyt słodki, za to świetnie chłodzi, orzeźwia i dodaje energii. Z pewnością posmakuje zarówno amatorom kawy, jak i tym którzy za tym napojem nie przepadają.


Przepis na to cudo jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Ponieważ deser jest dość luźny najlepiej serwować go w pucharkach. Jeśli przyrządzimy tiramisu w naczyniu, możemy mieć problem z ładnym pokrojeniem go na porcje. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu, na pewno wasi najbliżsi będą nim zachwyceni.


SKŁADNIKI NA 8 PUCHARKÓW

- paczka podłużnych biszkoptów
- 500 g serka marscapone ( dwa opakowania )
- 4 jajka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka mocnej kawy ( ja robię z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej )
- 50 ml likieru amaretto lub whiskey
- kakao do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Jajka przed ubiciem wrzucamy na 10 sekund do miseczki z wrzącą wodą, co pozwala chronić przed salmonellą.


SPOSÓB WYKONANIA

1) Żółtka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą, kremową masę

2) Do masy dodawać po łyżce serka marscapone, cały czas ubijając aż do połączenia składników

3) Następnie dodać kieliszek likieru i wymieszać

4) W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę

5) Dodać pianę z białek do masy serowej i ubijać do połączenia



6) Do pucharków rozkładamy pół paczki biszkoptów, nasączamy je wystudzonym naparem kawy i pokrywamy warstwą masy serowej


łatwy przepis na tiramisu


7) Na masę serową układamy resztę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę masy.


tiramisu jak długo może stać w lodówce


8) Całość posypujemy kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki


tiramisu jaki alkohol kawa


SMACZNEGO!!!!!


Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.