DELIKATNA ZUPA KREM Z DYNI



krem z dyni przepis



Sezon dyniowy już dawno za nami, jednak to właśnie teraz warzywo to ma najbardziej wyrazisty i słodkawy smak. Warto poczekać 2-3 miesiące i wypróbować nasze ulubione przepisy z dynią w okresie zimowym, gdyż dopiero teraz możemy cieszyć się jej pełnią smaku. 

Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na danie z wykorzystaniem dyni. Będzie to delikatna zupa krem z dyni, która w zależności od naszych preferencji może być serwowana na słodko lub na ostro. Ponieważ potrawa jest niezwykle lekkostrawna, w wersji podstawowej będzie idealnym posiłkiem dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Ze względu na swoje właściwości idealnie nadaje się też do podania w drugi dzień Świąt, aby złagodzić wszelkie objawy świątecznego obżarstwa :)


zupa z dyni z imbirem


SKŁADNIKI:

- 2 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- kawałek imbiru
- sól, pieprz, ostra papryka


SPOSÓB WYKONANIA:

1) Dynię obieramy ze skórki ( Hokkaido nie trzeba obierać ), wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki

2) Ziemniaki, cebulę oraz marchewkę obieramy i kroimy w dużą kostkę

3) Wkładamy warzywa do garnka, wlewamy ok 3 litry wody i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut




4) Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony imbir

5) Odlewamy część wody do osobnego naczynia a pozostałą zupę blendujemy na gładką, jednolitą masę. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy odlaną wcześniej wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji

6) Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą paprykę wedle uznania

7) Krem z dyni podajemy udekorowany odrobiną kwaśnej śmietany i gałązką pietruszki




Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.