SŁODKO-KWAŚNY PYSZNIAK Z BEZĄ

przepis na pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym

Pyszniak, to jak sama nazwa wskazuje pyszne ciasto, które piecze się u mnie w rodzinie niemal na każde święta. Uwielbiam to połączenie słodkiej bezy i kremu budyniowego z kwaśnym dżemem porzeczkowym. Wypiek wymaga trochę czasu i cierpliwości, jest jednak tego wart w każdym calu. Jeżeli lubicie połączenia słodkiego z kwaśnym, to koniecznie musicie wypróbować przepis.


SKŁADNIKI NA CIASTO:

- 45 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 6 żółtek
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag cukru pudru
- śmietana

SKŁADNIKI NA MASĘ:

- 1/2 l mleka
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

- 8 białek
- 1 szklanka cukru pudru

dodatkowo

- słoiczek kwaśnego dżemu porzeczkowego
- posiekane orzechy włoskie, którymi posypujemy bezę

SPOSÓB WYKONANIA:

1) Z pół litra mleka odlewamy około 1/3 szklanki, dodajemy do tego po 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pszennej i 2 żóltka, dobrze mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do reszty mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i żółtkami, mieszamy doprowadzając do zagęszczenia. Tak powstały budyń zostawiamy do ostygnięcia.

2) Z podanych składników na ciasto, które powinny mieć temperaturę pokojową, zagniatamy ciasto. Jeżeli wychodzi ono zbyt suche i kruche dodajemy odrobinę śmietany. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki

3) Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 2 łyżki cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie gładka i błyszcząca to znak, że beza jest gotowa

4) Ciasto dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy i wykładamy do dwóch posmarowanych masłem i oprószonych mąką blach (ja używam dużych blach prostokątnych). Każde ciasto smarujemy połową słoiczka dżemu, na to wykładamy połowę bezy i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

5) Tak przygotowane spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (jeżeli beza się przypala zmniejszamy temperaturę)

6) Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia

7) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Trzeba uważać, aby nie dodawać zbyt dużo budyniu na raz bo masa może się zwarzyć.

8) Spody łączymy masą budyniową i zostawiamy ciasto do stężenia i połączenia się składników, najlepiej na całą noc

ciasto z bezą i orzechami


Zobacz także:











Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.