TORCIKI BEZOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI


Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a zapewniam Was, że nie ma nic lepszego, niż połączenie tych owoców z chrupiącą bezą i schłodzoną bitą śmietanką. Dzisiaj przygotowałam przepis na jeden z najlepszych deserów na świecie - torciki bezowe z truskawkami.  Są one naprawdę pyszne, a do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie musicie ich spróbować :)

SKŁADNIKI:

- 3 białka 
- 150 g drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki lub inne owoce do dekoracji 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca 

2) Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny lub ocet winny, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników 

3)  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i np. za pomocą szklanki rysujemy okręgi  (zostawiamy pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy,  ponieważ bezy rosną)

4) Na narysowane okręgi wykładamy po 2 łyżki piany formując ładne koła, wyższe po bokach i płytsze w środku 

5) Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystygnięcia  (najlepiej na całą noc)

6)  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia 

7) Ubitą śmietankę wykładamy na wystudzone bezy  i dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki do schłodzenia. 



Aby być na bieżąco polub blog na FB

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.