CIASTO TRUSKAWKOWE Z GALARETKĄ
Sezon na truskawki w pełni, więc chciałam podzielić się sprawdzonym przepisem na pyszne, orzeźwiające ciasto. Jest ono łatwe oraz szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielkich kulinarnych zdolności. Ciasto truskawkowe należy do moich ulubionych deserów w upalne dni. Wypróbujcie przepis i zaskoczcie swoich najbliższych.
Ciasto truskawkowe |
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ( na początku ubijania można dodać szczyptę soli co ułatwi ubijanie). Gdy białka są już ubite stopniowo dodajemy cukier, ciągle miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku wtedy nie opadnie.
Ubijanie białek |
Gotowa masa na biszkopt |
Składniki na poncz:
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- pół cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki mieszamy do rozpuszczenia i tak przygotowanym ponczem nasączamy przekrojony na dwa placki biszkopt.
Upieczony biszkopt |
Nasączanie biszkoptu ponczem |
Składniki na masę:
- kostka margaryny lub masła
- mały kubeczek śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 truskawki
Margarynę lub masło o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na gładką, puszystą masę. Dodajemy truskawki i po łyżce śmietany cały czas miksując ( nie dodajemy zbyt dużo śmietany na raz ponieważ masa może się zważyć). Wsypujemy cukier i tak powstałą masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na dolnym placku i przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą masę na wierzch i układamy truskawki. Całość umieszczamy w obręczy tortownicy i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
U mnie to ciasto znika z talerza w zawrotnym tempie. Uwielbiam je od dzieciństwa i zawsze z niecierpliwością oczekuję pierwszych truskawek aby móc je zrobić. Ciasto truskawkowe jest lekko kwaśne w smaku, dzięki czemu świetnie orzeźwia. Najlepiej smakuje mocno schłodzone i stanowi świetny deser w upalne dni.
SMACZNEGO