JAK ZROBIĆ DOMOWE BURGERY
INNE
,
KUCHNIA
,
PRZYSTAWKA
Burgery to pyszne i znane na całym świecie kanapki. Niestety większości z nas kojarzą się z niezdrowym, pełnym kalorii, tłuszczu i soli pożywieniem fastfoodowym. I rzeczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę skład tego, co jest serwowane w popularnych sieciówkach, można dostać zawrotu głowy oraz rozstroju żołądka. Z tego powodu jeśli mamy ochotę na burgery, najlepiej jest je przyrządzić w domu, ze składników które znamy i które dostarczą nam choćby odrobinę cennych substancji odżywczych. Wykonanie takiej kanapki jest naprawdę banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.
SKŁADNIKI NA KOTLET
_________________________________________
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy dijon lub innej ostrej
- 1 duża cebula
- pieprz, sól
SKŁADNIKI NA SOS
________________________________
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 3 drobno posiekane ogórki korniszony
- pół łyżeczki cukru
- sól
Dodatkowo potrzebujemy lekko słodkawe bułki burgerowe ( x6 ), sałatę, ogórek korniszon pokrojony w plastry, cebulę pokrojoną w piórka, ser topiony w plastrach.
SPOSÓB WYKONANIA
____________________________________
1) Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce, dobrze mieszamy i odstawiamy aby smaki się połączyły
2) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę a następnie podsmażamy ją na patelni
3) Łączymy cebulę z mięsem, jajkiem, musztardą solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę a następnie formujemy 6 dosyć płaskich kotletów, które muszą być większe niż obwód bułki
4) Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej, staramy się nie używać żadnego tłuszczu do smażenia
5) W tym samym czasie do nagrzanego piekarnika na 2 minuty wrzucamy rozkrojone bułki burgerowe, tak aby stały się bardziej chrupkie i lekko się podgrzały
6) Gdy kotlety się usmażą składamy burgera, spód bułki smarujemy odrobiną przygotowanego sosu, na to kładziemy sałatę, kotlet, plaster sera, smarujemy sosem, kładziemy 2-3 plastry ogórka, odrobinę cebuli i przykrywamy górą bułki
Tak przygotowane burgery, pomimo że kaloryczne są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe niż te z fastfoodów. a do tego smakują nieziemsko.