PSTRĄG PIECZONY W KOPERKU I MAŚLE




pstrąg pieczony w piekarniku


Pieczony pstrąg to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Wystarczy dodać ziemniaki lub warzywa, aby powstało nieprawdopodobnie smaczne i lekkie danie. Upieczona w ten sposób ryba jest bardzo aromatyczna i zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych. Dzisiaj prezentuję pstrąga w towarzystwie warzyw na patelnię.



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 2 wypatroszone pstrągi
- 5 dag masła
- pół pęczka koperku
- pół cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

1) Usuwamy z ryby łuski, następnie ją myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem

2) Wierch oraz środek ryby sypiemy solą i pieprzem

3) Do środka ryby wyciskamy sok z cytryny, a następnie wkładamy posiekany ząbek czosnku, posiekany koperek oraz kawałek masła

4) Robimy nacięcia na skórze ryby i wkładamy w nie plasterki czosnku

5) Po bokach  kładziemy gałązki koperku oraz po kawałeczku masła

6) Tak przygotowanego pstrąga pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut w zależności od wielkości ryby. Rybę możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej




Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.