PSTRĄG PIECZONY W KOPERKU I MAŚLE
FIT
,
KUCHNIA
,
Najnowsze posty
,
OBIAD
Pieczony pstrąg to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Wystarczy dodać ziemniaki lub warzywa, aby powstało nieprawdopodobnie smaczne i lekkie danie. Upieczona w ten sposób ryba jest bardzo aromatyczna i zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych. Dzisiaj prezentuję pstrąga w towarzystwie warzyw na patelnię.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 wypatroszone pstrągi
- 5 dag masła
- pół pęczka koperku
- pół cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Usuwamy z ryby łuski, następnie ją myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
2) Wierch oraz środek ryby sypiemy solą i pieprzem
3) Do środka ryby wyciskamy sok z cytryny, a następnie wkładamy posiekany ząbek czosnku, posiekany koperek oraz kawałek masła
4) Robimy nacięcia na skórze ryby i wkładamy w nie plasterki czosnku
5) Po bokach kładziemy gałązki koperku oraz po kawałeczku masła
6) Tak przygotowanego pstrąga pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut w zależności od wielkości ryby. Rybę możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej