DELIKATNA ZUPA KREM Z DYNI
FIT
,
KUCHNIA
,
OBIAD
,
PRZYSTAWKA
Sezon dyniowy już dawno za nami, jednak to właśnie teraz warzywo to ma najbardziej wyrazisty i słodkawy smak. Warto poczekać 2-3 miesiące i wypróbować nasze ulubione przepisy z dynią w okresie zimowym, gdyż dopiero teraz możemy cieszyć się jej pełnią smaku.
Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na danie z wykorzystaniem dyni. Będzie to delikatna zupa krem z dyni, która w zależności od naszych preferencji może być serwowana na słodko lub na ostro. Ponieważ potrawa jest niezwykle lekkostrawna, w wersji podstawowej będzie idealnym posiłkiem dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Ze względu na swoje właściwości idealnie nadaje się też do podania w drugi dzień Świąt, aby złagodzić wszelkie objawy świątecznego obżarstwa :)
SKŁADNIKI:
- 2 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- kawałek imbiru
- sól, pieprz, ostra papryka
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Dynię obieramy ze skórki ( Hokkaido nie trzeba obierać ), wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki
2) Ziemniaki, cebulę oraz marchewkę obieramy i kroimy w dużą kostkę
3) Wkładamy warzywa do garnka, wlewamy ok 3 litry wody i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut
4) Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony imbir
5) Odlewamy część wody do osobnego naczynia a pozostałą zupę blendujemy na gładką, jednolitą masę. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy odlaną wcześniej wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
6) Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą paprykę wedle uznania
7) Krem z dyni podajemy udekorowany odrobiną kwaśnej śmietany i gałązką pietruszki