KINDER COUNTRY - CIASTO BEZ PIECZENIA, KTÓRE ZROBISZ W 20 MINUT
Uwielbiam batoniki Kinder Country, więc gdy tylko zobaczyłam przepis na ciasto inspirowane tą czekoladką od razu musiałam go wypróbować. Ciasto w smaku jest bardzo podobne do oryginału, czyli naprawdę pyszne. Robi się je niezmiernie łatwo i szybko, niestety znika z talerza w ekspresowym tempie. Ma także milion kalorii, ale zapewniam Was, że dla tego smaku warto zgrzeszyć.
SKŁADNIKI:
- 2 czekolady mleczne
- 2 czekolady białe
- serek mascarpone
- 350 ml śmietanki 30%
- 150 g herbatników
- 3,5 szklanki preparowanej pszenicy ( płatki śniadaniowe typu Kangusy, tani i dobry odpowiednik to płatki z Biedronki )
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, można też użyć formy silikonowej np kwadratowej tak jak ja
2) Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i pozostaw do wystygnięcia
3) W czasie kiedy czekolada stygnie ubij na sztywno 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki
4) Do ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i ubijaj na bardzo wolnych obrotach. Nie dodawaj całego serka na raz, ani nie używaj wysokich obrotów bo masa może się zważyć
5) Gdy serek i śmietana się połączą dolewaj cienkim strumieniem przestudzoną białą czekoladę i delikatnie mieszaj łyżką do połączenia. Na tym etapie nie używaj miksera bo masa z pewnością się zważy
7) Na dnie formy wyłóż warstwę herbatników, na to białą masę i przykryj ją kolejną warstwą herbatników
8) W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę
9) Ubij na sztywno pozostałą część śmietanki, a następnie cienkim strumieniem dolewaj przestudzoną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką
10) Wyłóż masę na herbatniki, wyrównaj a wierzch posyp pszenicą ( zużyj ok pół szklanki )