TRÓJKOLOROWY TORT MALINOWY
Przepis na Trójkolorowy Tort Malinowy odkryłam na stronie Moje Wypieki. Tak jak pisze autorka, ciasto rewelacyjnie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Jest dosyć łatwe do wykonania i nie powinno nikomu przysporzyć trudności. Tort idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości, dlatego postanowiłam przygotować go na Dzień Mamy. Na pewno będzie miłą niespodzianką i osłodzi wszystkim ten wyjątkowy dzień.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- kostka masła
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 180 g mąki pszennej
- budyń waniliowy bez cukru
- budyń malinowy bez cukru
- budyń czekoladowy bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g świeżych lub mrożonych malin ( mrożone maliny odmrażamy na ręczniku papierowym )
- pół tabliczki startej mlecznej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników.
2) Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułą.
3) Otrzymaną masę dzielimy na 3 równe części i do każdej z nich dodajemy inny budyń, mieszamy do połączenia budyniu z masą. Budyń malinowy daje dosyć słaby kolor, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej różowe, możemy dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego.
4) Ciasto wylewamy do wyłożonych papierem tortownic i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli nie mamy 3 identycznych foremek, każde ciasto możemy piec po kolei w tej samej blaszce.
5) Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy śmietana się ubije dodajemy po 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy do połączenia.
6) Na paterze umieszczamy czekoladowy blat, na to wykładamy 1/3 kremu i 1/3 malin. Przykrywamy to malinowym blatem, na to kładziemy 1/3 kremu i 1/3 malin. Kolejnie kładziemy waniliowy blat oraz pozostały krem i maliny. Tort wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz także:
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub blog na FB: