TORCIKI BEZOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a zapewniam Was, że nie ma nic lepszego, niż połączenie tych owoców z chrupiącą bezą i schłodzoną bitą śmietanką. Dzisiaj przygotowałam przepis na jeden z najlepszych deserów na świecie - torciki bezowe z truskawkami. Są one naprawdę pyszne, a do tego banalnie proste do zrobienia. Koniecznie musicie ich spróbować :)
SKŁADNIKI:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki lub inne owoce do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca
2) Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny lub ocet winny, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników
3) Blachę wykładamy papierem do pieczenia i np. za pomocą szklanki rysujemy okręgi (zostawiamy pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy, ponieważ bezy rosną)
4) Na narysowane okręgi wykładamy po 2 łyżki piany formując ładne koła, wyższe po bokach i płytsze w środku
5) Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc)
6) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia
7) Ubitą śmietankę wykładamy na wystudzone bezy i dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Aby być na bieżąco polub blog na FB