CIASTO GÓRA LODOWA
Ciasto Góra Lodowa jest nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu. Z wyglądu przypomina górę lodową skąd wzięła się jego nazwa. Deser składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego kremem budyniowym, biszkopcików i dwukolorowej polewy wykonanej na bazie mleka w proszku. Całość jest wilgotna i umiarkowanie słodka. Idealny wypiek na szczególne okazje takie jak Święta, urodziny czy imieniny. Mnie to ciasto zachwyciło i na pewno jeszcze nie raz wyląduje na moim stole.
Biszkopt:
- 7 jajek
- szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- opakowanie cukru wanilinowego
Polewa:
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
dodatkowo
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:
Biszkopt:
1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
2) Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i ucieramy do całkowitego rozpuszczenia
3) Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia składników
4) Wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
5) Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
6) Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, następnie wyjmujemy go z blachy i kroimy na 2 równe placki
Krem budyniowy:
1) 2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka i gotujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym
2) W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy oraz żółtka, zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka i mieszamy do połączenia
3) Budyń odstawiamy do ostygnięcia
4) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce wystygniętego budyniu cały czas ucierając, aż powstanie jednolity krem
Połowę masy wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na to wykładamy resztę masy.
Biszkopciki kroimy na pół i ustawiamy na sztorc, jeden obok drugiego (zostawiamy niewielkie odstępy pomiędzy biszkopcikami).
Polewa:
1) W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i z cukrem
2) Dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i energicznie mieszamy do połączenia
3) Polewę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku
4) Polewamy ciasto na zmianę, raz ciemną raz jasną polewą i odstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin
Aby być na bieżąco polub blog na FB: