CZEKOLADOWA ROLADA Z MASĄ ŚMIETANOWĄ I BRZOSKWINIAMI
Rolada czekoladowa z masą śmietanową i brzoskwiniami kojarzy mi się ze świętami w moim rodzinnym domu. Ciasto to było przygotowywane przez moją mamę praktycznie na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc. Potem na kilka lat o nim zapomniałam, ale ostatnio odkryłam je na nowo. Rolada jest naprawdę pyszna i efektowna, a do tego robi się ją niezwykle prosto. Jeżeli szukacie przepisu na ciasto, którym zaskoczycie swoich bliskich, to koniecznie wypróbujcie tą recepturę.
Składniki:
ciasto
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
masa
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wrzątku
- pół puszki brzoskwiń w syropie
polewa
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wrzątku
- 1/4 tabliczki czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy do momentu jego rozpuszczenia
2) Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników
3) Wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut. Trzeba pilnować aby nie przesuszyć ciasta, w przeciwnym razie będzie się ono łamało podczas zwijania
4) Po upływie wyznaczonego czasu pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące wykładamy na bawełnianą ściereczkę kuchenną posypaną cukrem. Delikatnie zrywamy papier do pieczenia i ciasto wraz ze ściereczką zwijamy w roladę. Pozostawiamy do wystygnięcia
5) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę
6) Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w grubą kostkę
7) Rozwijamy wystudzoną roladę i wykładamy na nią masę śmietanową oraz brzoskwinie, zwijamy ciasto tak, aby brzeg placka był na spodzie zwiniętej rolady. Wstawiamy do lodówki
8) Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do polewy. Delikatnie studzimy polewę tak, aby zaczęła gęstnieć. Na wierzchu rolady robimy dosyć gęste mazgaje z polewy, posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Aby być na bieżąco polub blog na FB: