DOMOWY DESER MONTE Z KASZY JAGLANEJ
Deser Monte zna i lubi chyba każde dziecko. Niestety kupna wersja nie należy do najzdrowszych, ponieważ znajdziemy w niej cukier, karagen czy skrobię modyfikowaną. W składzie jest tylko 0,5% orzechów laskowych, a ten pyszny smak i zapach to zasługa sztucznych aromatów. Jak widzicie lepiej tego wynalazku nie spożywać, a tym bardziej nie podawać dzieciom. Nie oznacza to jednak, że musicie rezygnować z tej pysznej przekąski, ponieważ bez problemu zrobicie ją w domu. Wystarczy kilka prostych składników, aby przygotować zdrową wersję deseru Monte samemu. Domowe Monte jest naprawdę pyszne i bardzo podobne do oryginału.
Składniki na 2-3 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 150 ml mleka roślinnego lub krowiego (przegotowanego)
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1,5 łyżki kakao
- szczypta soli
- kilka posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1) Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabierze lekko orzechowego smaku. Następnie przepłukać ją pod bieżącą wodą i ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu
2) Ugotowaną kaszę umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, zmielone orzechy, syrop klonowy lub miód, sól. Zblendować na gładką masę
3) Do połowy masy dodać kakao i wymieszać
4) W miseczce lub szklance umieścić masę kakaową, na to wyłożyć masę jasną i posypać posiekanymi orzechami
5) Wstawić do lodówki, gdyż deser najlepiej smakuje gdy jest schłodzony
Aby być na bieżąco polub blog na FB: