NALEŚNIKI Z MIELONYM MIĘSEM, PASSATĄ I MOZZARELLĄ
Ostatnio bardzo lubuję się w naleśnikach, a moim odkryciem są placki z mielonym mięsem, passatą i mozzarellą, które posmakowały mi tak bardzo, że przyrządzam je co najmniej raz w tygodniu. Danie jest banalnie proste do zrobienia i smakuje pysznie. Idealnie sprawdzi się jako obiad, który możemy przygotować dzień wcześniej, by po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika. Dzięki temu mamy smakowity posiłek w parę chwil.
Składniki na ciasto dla 3-4 osób:
- szklanka mąki
- szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 mięsa mielonego wieprzowego
- duża butelka passaty pomidorowej
- 200 g tartej mozzarelli
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki
2) Z powstałego ciasta usmażyć dosyć cienkie naleśniki (wychodzi 6 dużych)
3) Posiekać czosnek i chwilę podsmażyć go na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia
4) Do cebuli i czosnku wrzucić mielone mięso, dusić do czasu odparowania całej wody
5) Gdy mięso będzie już gotowe dodać pół butelki passaty oraz przyprawy i dusić przez około 5 minut. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia
6) Do chłodnego farszu dodać 100 g mozzarelli i wymieszać
7) Na rozłożony naleśnik nałożyć farsz i zwinąć tj. krokiety (dwa boki do środka i zwinąć w rulon)
8) Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą passaty, posypać mozzarellą. Delikatnie posypać solą i majerankiem.
9) Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podawać na ciepło.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: