DOMOWE PTASIE MLECZKO - PYSZNY DESER DLA DZIECI I DOROSŁYCH
Jeśli tak jak ja jesteście łasuchami, to mam dla Was kolejny przepis na pyszny deser w wersji fit, który pokochają także Wasze dzieci. Domowa puszysta pianka oblana czekoladą to zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik znanego wszystkim Ptasiego Mleczka. Deser jest bardzo łatwy do wykonania, a przygotowanie go zajmuje dosłownie 15 minut. Już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po kupne Ptasie Mleczko, które naładowane jest konserwantami i syropem glukozowym.
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego lub innego słodzika
- odrobina ekstraktu z wanilii lub łyżka kakao lub sok wyciśnięty z połówki cytryny
na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu/ksylitolu lub innego słodzika
- 0,5 łyżki kakao
lub
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1) Podgrzewamy mleko (nie doprowadzamy do wrzenia) i rozpuszczamy w nim żelatynę
2) Mleko ubijamy na piankę, dodajemy słodzik, wanilię/kakao/sok z cytryny w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać i ubijamy do połączenia składników
3) Powoli dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy
4) Tak powstałą masę przelewamy do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
5) Gdy masa stężeje, odwracamy naczynie i przekładamy mleczko na deskę. Zdejmujemy papier/folię i kroimy masę na prostokąty
6) Olej kokosowy delikatnie podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali. Dodajemy do niego resztę składników na polewę i mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną polewę odstawiamy na chwilę do stężenia, gdy zaczyna gęstnieć polewamy nią prostokąty ptasiego mleczka. Jeśli zamiast domowej polewy chcecie użyć czekolady, wystarczy rozpuścić w garnuszku czekoladę z 2 łyżkami mleka. Przed polaniem piankowych kostek czekoladę należy odrobinę przestudzić.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: