ORZEŹWIAJĄCY DESER DLA DZIECI I DOROSŁYCH - GALARETKA JOGURTOWO TRUSKAWKOWA
Galaretka jogurtowo - truskawkowa to pyszny i orzeźwiający deser, który świetnie ugasi pragnienie w upalne letnie dni. Ponieważ sezon na truskawki w pełni, to staram się wykorzystywać te owoce na wszystkie możliwe sposoby, tak aby nadrobić wszystkie miesiące, kiedy świeże truskawki były niedostępne. Poza sezonem galaretkę bez problemu przygotujecie z mrożonych owoców.
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg truskawek
- duży kubek 200 ml jogurtu greckiego
- 3 x po 2 łyżeczki żelatyny
- 3 x po 2 łyżki cukru lub ksylitolu (w wersji fit) - deser jest mało słodki, jeśli wolicie opcję słodką to zwiększcie ilość cukru
- woda
Sposób przygotowania:
1) Truskawki myjemy i usuwamy szypułki
2) 0,5 kg truskawek blendujemy ze 150 ml przegotowanej wody i 2 łyżkami cukru lub ksylitolu. W miseczce rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach wrzątku, dodajemy to do zblendowanych truskawek i dokładnie mieszamy. Mus truskawkowy przekładamy do szklanek lub miseczek i wstawiamy do lodówki
3) Jogurt grecki miksujemy z 2 łyżkami cukru lub ksylitolu. W miseczce rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach wody. Przestudzoną żelatynę powoli dodajemy do jogurtu i miksujemy do połączenia. Przekładamy jogurt do szklanek lub miseczek (robimy to powoli i delikatnie nakładając jogurt po ściankach szklanki, tak aby warstwy się nie wymieszały). Wstawiamy deser do lodówki
4) Z pozostałych pół kilograma truskawek odkładamy kilka do dekoracji. Resztę truskawek gotujemy w 500 ml wody przez ok 10 minut (do czasu aż truskawki stracą kolor, a woda się zabarwi). Wyjmujemy truskawki, a w wodzie rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki cukru lub ksylitolu. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć przelewamy ją do szklanek na warstwę jogurtową. Wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: