PLACUSZKI Z DYNI NA SŁODKO UWIELBIANE PRZEZ DZIECI I DOROSŁYCH

zdrowy i sycący deser dla dzieci


Odkąd mam małe dziecko lubuję się we wszystkich odmianach placuszków. Uwielbiam je zarówno ja, jak i mój synek. Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku placuszki z dyni. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

- 500 g obranej dyni Hokkaido
- 3/4 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej, ale może też być zwykła pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 10 posiekanych suszonych daktyli
- olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego lub syrop klonowy lub miód

Sposób wykonania:

1) Obraną i oczyszczoną z pestek dynię blendujemy na gładką masę lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach

2) Przekładamy dynię do miski, dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę lub jogurt i posiekane daktyle - mieszamy do połączenia składników

3) Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru

4) Podajemy z serkiem homogenizowanym, syropem klonowym lub miodem

placki dla dzieci z dyni


Aby być na bieżąco polub blog na FB:

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.