PLACUSZKI Z DYNI NA SŁODKO UWIELBIANE PRZEZ DZIECI I DOROSŁYCH
Odkąd mam małe dziecko lubuję się we wszystkich odmianach placuszków. Uwielbiam je zarówno ja, jak i mój synek. Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku placuszki z dyni. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 500 g obranej dyni Hokkaido
- 3/4 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej, ale może też być zwykła pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 10 posiekanych suszonych daktyli
- olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego lub syrop klonowy lub miód
Sposób wykonania:
1) Obraną i oczyszczoną z pestek dynię blendujemy na gładką masę lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach
2) Przekładamy dynię do miski, dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę lub jogurt i posiekane daktyle - mieszamy do połączenia składników
3) Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
4) Podajemy z serkiem homogenizowanym, syropem klonowym lub miodem
Aby być na bieżąco polub blog na FB: