DOMOWY TORT TRUFLOWY - LEPSZY NIŻ Z CUKIERNI
Lekki i delikatny tort truflowy to idealna propozycja na urodziny oraz inne ważne uroczystości. Deser składa się z 4 warstw nasączonego alkoholem czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego, kremu wykonanego na bazie cukierków trufli oraz czekoladowej polewy. Tort jest bardzo łatwy do wykonania i zachwyca smakiem oraz wyglądem.
Składniki na biszkopt:
Pieczemy 2 biszkopty, a więc składniki mnożymy razy dwa
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia
2) Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do połączenia składników
3) Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki
4) Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, pieczemy biszkopt w 170 stopniach przez około 40 minut
5) Jeszcze lekko ciepły biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy go do wystygnięcia układając górą do dołu
6) W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt. Po wystygnięciu biszkopty kroimy wzdłuż na pół dzięki czemu uzyskamy 4 krążki
Poncz:
Zaparzamy 3/4 szklanki mocnej herbaty i odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do niej 50 ml wódki.
Składniki na krem truflowy:
- 300 g cukierków trufli
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Sposób wykonania:
1) Cukierki wrzucamy do podgrzanego mleka i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia
2) Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia
3) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie powoli dodajemy rozpuszczone trufle i cały czas miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę
Składniki na krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Sposób wykonania:
1) Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia
2) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę, miksujemy do połączenia
Składanie tortu:
1) Układamy blat biszkoptowy na paterze i nasączamy go 1/4 ponczu
2) Wykładamy 1/3 kremu truflowego, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym i nasączamy 1/4 ponczu
3) Wykładamy połowę kremu śmietankowego i przykrywamy blatem biszkoptowym, nasączamy 1/4 ponczu
4) Wykładamy 1/3 kremu truflowego, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i nasączamy go pozostałym ponczem
5) Wykładamy pozostały krem śmietankowy, a boki tortu smarujemy kremem truflowym
6) Wstawiamy tort do lodówki i przygotowujemy polewę
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka czekolady
Sposób wykonania:
1) Śmietankę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej rozdrobnioną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia
2) Do żelatyny wlewamy odrobinę zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie dodajemy ją do kremówki z czekoladą i mieszamy do połączenia
3) Odstawiamy polewę, a jak zacznie tężeć polewamy nią wierzch tortu tworząc ozdobne zacieki na boku tortu
4) Tort ozdabiamy odrobiną startej czekolady i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Aby być na bieżąco polub blog na FB: