NAJLEPSZY PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU
Placki ziemniaczane to danie znane i lubiane niemal w każdym domu. Osobiście bardzo za nimi przepadam i nie wiem, dlaczego przygotowuję je tak rzadko. Wczoraj postanowiłam naprawić ten błąd i przyrządziłam placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku. Pyszna i łatwa do wykonania potrawa, która idealnie nadaje się na obiad lub wczesną kolację. Placki w tej wersji są bardzo sycące i na pewno zadowolą podniebienia wszystkich domowników.
- 500 g łopatki wieprzowej
- 100 g boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- szklanka wody
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól
- olej do smażenia
dodatkowo:
- śmietana
- natka pietruszki
Sposób przygotowania gulaszu:
1) Mięso i boczek kroimy w kostkę, obsmażamy je na rozgrzanej patelni
2) Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w półplasterki
3) Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy przez kilka minut
4) Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie, podlewamy wszystko woda i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut
5) Gulasz doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, solą, dodajemy pokrojony czosnek i dusimy przez kolejne 60 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy
6) Na patelni podgrzewamy masło lub smalec, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Zasmażkę przekładamy do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy.
Sposób przygotowania placków:
1) Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odstawiamy je na kilka minut i odlewamy nadmiar soku
2) Do ziemniaków dodajemy mąkę, bułkę tartą, drobno startą cebulę, jajko i sól, wszystko dokładnie mieszamy
3) Do małej patelni wlewamy ok 3 łyżki oleju i mocno go podgrzewamy, wlewamy masę ziemniaczaną tworząc niezbyt gruby placek, smażymy na złoty kolor
4) Placek przekładamy na talerz, polewamy go gulaszem i składamy na pół. Z wierzchu polewamy go śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Aby być na bieżąco polub blog na FB: